Tidigare seminarier
Här hittar du tidigare seminarier. De flesta seminarier brukar spelas in och kan ses i efterhand, kontakta Program god och nära vård i Västernorrland: naravard@rvn.se
- Samverkan kring barn i sorg
- Beroendeplan, ett breddinförande i Västernorrland
- Fördjupning Primärvården Skånes Teammodell
- Samordnad rehabilitering på individnivå
- Äldres hälsa och fallprevention
-
Samverkan kring barn i sorg
Upp
I länet pågår ett arbete att kartlägga och utveckla omhändertagandet för målgruppen Barn i sorg, exempelvis barn som förlorar en förälder i sjukdom. Utvecklingsarbetet sker i samverkan mellan region och kommun, där första fasen organiseras som ett pilotprojekt med fokus på Sundsvallsområdet. Parallellt pågår ett arbete att kartlägga efterlevandestöd vid suicid inom det länsgemensamma projektet “En nollvision för suicid”. Dessa två projekt samarbetar i gemensamma delar.Under seminariet fick vi veta mer om arbetet som pågår, om vad som framkommit i de enkäter och intervjuer som genomförts samt vad som planeras för att utveckla stödet och samordningen för dessa barn. Utvecklingsarbetena involverar bl.a. skola, socialtjänst, primärvård och specialistvård samt medarbetare från Kommunförbundet och Region Västernorrlands enhet för folkhälsa.
Deltagare:
- Kristina Renard Hård, föräldrastödssamordnare Sundsvalls Kommun.
- Susanne Wadell, verksamhetsutvecklare Barn och ungdomsentrén Region Västernorrland
- Linda Olovsson, folkhälsostrateg Region Västernorrland
- Paula Landqvist, projektledare suicidprevention Kommunförbundet Västernorrland
- Mia Berg, kurator kuratorsmottagningen Sundsvall Region Västernorrland
Här finns material som du kan ta del av:
Vinjettbild_Intro nära vård - Utvecklad samverkan kför Barn i sorg 7 feb 2025.pdf
Lärseminarium 7 feb 2025_Utvecklad samverkan barn i Sorg_Sundsvalls kommun_RVN_KFVN.pdf
Boktips för barn och unga i sorg.docx
Seminariet spelas in och kan ses i efterhand, kontakta: naravard@rvn.se -
Beroendeplan, ett breddinförande i Västernorrland
UppEtt utvecklingsarbete kring individer med skadligt bruk, beroende och samsjuklighet pågår i Västernorrland. Med start i en behovskartläggning av länets missbruks- och beroendevård pågår ett samverkansarbete mellan kommunerna och regionen. Genom en femårig behandlingsplan genomförs insatser i tre steg med utgångspunkt i socialtjänst samt hälso- och sjukvård.
Steg 1 och arbetet med individer med den mest omfattande problematiken, samsjuklighet, påbörjades år 2022. I år öppnades arbetet upp för steg 2, individer med skadligt bruk och beroende. Det innebär att arbetet idag omfattar fler involverade verksamheter runt om i länet. Under seminariet fick vi insyn i arbetet, erfarenheter från steg 1 och upplägg för steg 2 och framåt. Beroendeplanen är ett exempel på långsiktigt utvecklingsarbete med fokus på samordnade insatser och personcentrerade arbetssätt i samverkan som bidrar till länets omställning till God och nära vård.Deltagare:
- Anna-Karin Drewsen, verksamhetsutvecklare Psykiatri och Habilitering, Region Västernorrland.
- Jeanette Fredriksson Ching utvecklingssamordnare, Kommunförbundet Västernorrland.
- Anneli Okerman, verksamhetsutvecklare IFO, Sollefteå Kommun.
- Marie-Louise Karlsson, Enhetschef, Psykiatrisk Länsverksamhet RVN
Seminariet spelades in och kan ses i efterhand, kontakta Program god och nära vård i Västernorrland: naravard@rvn.seMålgrupp:
Medarbetare, chefer och politiskt förtroendevalda i kommunal och regional verksamhet inklusive privata vård- och omsorgsgivare i Västernorrland.
-
Fördjupning Primärvården Skånes Teammodell
UppVid det här digitala tillfället fick vi i Västernorrland möjlighet att ställa frågor till Ola Bergstrand och Linda Hunter, Region Skåne, avseende Primärvården Skånes teammodell. Ett tillfälle för frågor och fördjupad dialog om arbetssättet och hur vi i vårt län kan ta oss an ett införande med inspiration från Skånes arbete, upplägg och erfarenheter.
Målgrupp
Deltagare på Temakonferensen God och nära vård i Västernorrland. Uppföljning och fördjupning, övriga medarbetare/chefer inom kommun och region som snappat upp och är intresserad att införa arbetssättet i Västernorrland.
Deltagare:
- Ola Bergstrand, Verksamhetsstrateg Region Skåne
- Linda Hunter, sjuksköterska Primärvården Region Skåne
- Program God och nära vård i Västernorrland (moderator)
Seminariet spelades in och kan ses i efterhand, kontakta Program God och nära vård i Västernorrland: naravard@rvn.se
Mer info om arbetssättet:
-
Samordnad rehabilitering på individnivå
UppRehabiliterande insatser i samverkan kommun, region, Arbetsförmedling och Försäkringskassan sker via länets samordningsförbund. Under FINSAM, lagen om finansiell samordning av rehabiliterings-insatser, pågår intressanta utvecklingsarbeten och etablerad verksamhet för individer med behov av stöd och behandling från både arbetsmarknad respektive hälso- och sjukvård.
Under seminariet fick vi insyn i arbetet. Kunskap om samordningsförbunden i länet och två länsegna exempel på insatser - Ångemodellen Våga, Ånge Kommun, respektive Sundsvalls kommuns stöd och samordning för individer med ekonomiskt bistånd sedan år 2020.Deltagare:
- Emil Ulander, biträdande förbundschef Samordningsförbundet Sundsvall.
- Veronica Lindh, arbetsmarknadssekreterare, brobyggare Arbetsmarknad & Socialtjänst Ånge kommun.
- Linda Dahlquist, SIP-samordnare, Individ- och arbetsmarknadsförvaltningen Sundsvalls Kommun.
Seminariet spelades in och kan ses i efterhand, kontakta Program god och nära vård i Västernorrland: naravard@rvn.se
Målgrupp:
Medarbetare, chefer och politiskt förtroendevalda i kommunal och regional verksamhet inklusive privata vård- och omsorgsgivare i Västernorrland.
Mer info om arbetssättet:
Tips på mer information om Samordningsförbunden och FINSAM, lagen om Finansiell samordning av rehabiliterade insatser.
-
Äldres hälsa och fallprevention
Upp
Lärseminarium tillsammans med Umeå Universitet, Erik Rosendahl, professor i fysioterapi och länseget exempel utvecklade arbetssätt genom Sollefteå Kommun.Deltagare från Sollefteå
Liv Wiodahl, Enhetschef Arbetsterapeuter och fysioterapeuter och
Jessica Sundin, Enhetschef IFO Äldre.Seminariet spelades in och kan ses i efterhand genom att du kontaktar program god och nära vård i Västernorrland via programmets funktionsbrevlåda: naravard@rvn.se
Målgrupp
Medarbetare, chefer och politiskt förtroendevalda i kommunal och regional verksamhet inklusive privata vård- och omsorgsgivare i Västernorrland.