Tidigare seminarier
Här hittar du tidigare seminarier. De flesta seminarier brukar spelas in och kan ses i efterhand, kontakta Program god och nära vård i Västernorrland: naravard@rvn.se
- Beroendeplan, ett breddinförande i Västernorrland
- Fördjupning Primärvården Skånes Teammodell
- Samordnad rehabilitering på individnivå
- Äldres hälsa och fallprevention
-
Beroendeplan, ett breddinförande i Västernorrland
UppEtt utvecklingsarbete kring individer med skadligt bruk, beroende och samsjuklighet pågår i Västernorrland. Med start i en behovskartläggning av länets missbruks- och beroendevård pågår ett samverkansarbete mellan kommunerna och regionen. Genom en femårig behandlingsplan genomförs insatser i tre steg med utgångspunkt i socialtjänst samt hälso- och sjukvård.
Steg 1 och arbetet med individer med den mest omfattande problematiken, samsjuklighet, påbörjades år 2022. I år öppnades arbetet upp för steg 2, individer med skadligt bruk och beroende. Det innebär att arbetet idag omfattar fler involverade verksamheter runt om i länet. Under seminariet fick vi insyn i arbetet, erfarenheter från steg 1 och upplägg för steg 2 och framåt. Beroendeplanen är ett exempel på långsiktigt utvecklingsarbete med fokus på samordnade insatser och personcentrerade arbetssätt i samverkan som bidrar till länets omställning till God och nära vård.Deltagare:
- Anna-Karin Drewsen, verksamhetsutvecklare Psykiatri och Habilitering, Region Västernorrland.
- Jeanette Fredriksson Ching utvecklingssamordnare, Kommunförbundet Västernorrland.
- Anneli Okerman, verksamhetsutvecklare IFO, Sollefteå Kommun.
- Marie-Louise Karlsson, Enhetschef, Psykiatrisk Länsverksamhet RVN
Seminariet spelades in och kan ses i efterhand, kontakta Program god och nära vård i Västernorrland: naravard@rvn.seMålgrupp:
Medarbetare, chefer och politiskt förtroendevalda i kommunal och regional verksamhet inklusive privata vård- och omsorgsgivare i Västernorrland.
-
Fördjupning Primärvården Skånes Teammodell
Vid det här digitala tillfället fick vi i Västernorrland möjlighet att ställa frågor till Ola Bergstrand och Linda Hunter, Region Skåne, avseende Primärvården Skånes teammodell. Ett tillfälle för frågor och fördjupad dialog om arbetssättet och hur vi i vårt län kan ta oss an ett införande med inspiration från Skånes arbete, upplägg och erfarenheter.
Målgrupp
Deltagare på Temakonferensen God och nära vård i Västernorrland. Uppföljning och fördjupning, övriga medarbetare/chefer inom kommun och region som snappat upp och är intresserad att införa arbetssättet i Västernorrland.
Deltagare:
- Ola Bergstrand, Verksamhetsstrateg Region Skåne
- Linda Hunter, sjuksköterska Primärvården Region Skåne
- Program God och nära vård i Västernorrland (moderator)
Seminariet spelades in och kan ses i efterhand, kontakta Program God och nära vård i Västernorrland: naravard@rvn.se
Mer info om arbetssättet:
-
Samordnad rehabilitering på individnivå
UppRehabiliterande insatser i samverkan kommun, region, Arbetsförmedling och Försäkringskassan sker via länets samordningsförbund. Under FINSAM, lagen om finansiell samordning av rehabiliterings-insatser, pågår intressanta utvecklingsarbeten och etablerad verksamhet för individer med behov av stöd och behandling från både arbetsmarknad respektive hälso- och sjukvård.
Under seminariet fick vi insyn i arbetet. Kunskap om samordningsförbunden i länet och två länsegna exempel på insatser - Ångemodellen Våga, Ånge Kommun, respektive Sundsvalls kommuns stöd och samordning för individer med ekonomiskt bistånd sedan år 2020.Deltagare:
- Emil Ulander, biträdande förbundschef Samordningsförbundet Sundsvall.
- Veronica Lindh, arbetsmarknadssekreterare, brobyggare Arbetsmarknad & Socialtjänst Ånge kommun.
- Linda Dahlquist, SIP-samordnare, Individ- och arbetsmarknadsförvaltningen Sundsvalls Kommun.
Seminariet spelades in och kan ses i efterhand, kontakta Program god och nära vård i Västernorrland: naravard@rvn.se
Målgrupp:
Medarbetare, chefer och politiskt förtroendevalda i kommunal och regional verksamhet inklusive privata vård- och omsorgsgivare i Västernorrland.
Mer info om arbetssättet:
Tips på mer information om Samordningsförbunden och FINSAM, lagen om Finansiell samordning av rehabiliterade insatser.
-
Äldres hälsa och fallprevention
Upp
Lärseminarium tillsammans med Umeå Universitet, Erik Rosendahl, professor i fysioterapi och länseget exempel utvecklade arbetssätt genom Sollefteå Kommun.Deltagare från Sollefteå
Liv Wiodahl, Enhetschef Arbetsterapeuter och fysioterapeuter och
Jessica Sundin, Enhetschef IFO Äldre.Seminariet spelades in och kan ses i efterhand genom att du kontaktar program god och nära vård i Västernorrland via programmets funktionsbrevlåda: naravard@rvn.se
Målgrupp
Medarbetare, chefer och politiskt förtroendevalda i kommunal och regional verksamhet inklusive privata vård- och omsorgsgivare i Västernorrland.