Veckefjärdens GC hittar energislukarna tack vare Energikontoret
2023-05-10 10:21
För 20 år sedan slog legendaren Peter Forsberg det första slaget vid Veckefjärdens nya 18-hålsbana. Sedan dess har klubben utvecklats mycket och består av både restaurang, hotell och konferensmöjligheter.
- Det är inte alla som vet det men Veckefjärdens GC är så mycket mer än bara golf, säger Mikael Nordin som är VD på Veckefjärdens GC.
När banan stod klar hade tankarna grott länge och åren innan hade kantats av hårt arbete. Inledningsvis hyrdes marken av kommunen och sedan köptes den loss. Med sitt läge, utsikten över Höga Kusten och närheten till stan var den perfekt. Målet var att ha Norrlands attraktivaste anläggning och den är nu utsedd till en av Sveriges femtio bästa golfbanor av Svensk Golf.
Gästerna varierar efter säsongen. Under vår och höst har de mycket konferenser och sommartid är givetvis golfarna majoriteten även om många andra också hittar dit, exempelvis vandrare längs med Höga Kusten-leden.
En ögonöppnare
Det märks att golfentusiasterna Mikael Nordin och Kent Forsberg brinner för sport, fem minuter efter våra artighetsfraser har Modo Hockey kommit på tal. Rena sportentusiaster. Energi-, bevattningssystem, solceller och elförbrukning är kanske inte det som står högst på dagordningen här … men sedan medarbetarna från Energikontoret Västernorrland kom in i bilden är det annorlunda.
- Om vi trodde att vi visste lite så vet vi nu att det inte var så, det är ännu värre. Det finns hur mycket som helst att grotta i vad gäller energiförsörjning på en sådan här anläggning, förklarar Kent Forsberg och fortsätter:
Vi nappade på erbjudandet att gå med i Omställningslyftet och det har hittills varit en ögonöppnare för oss. Vi har fått väldigt konkreta uppslag på åtgärder för att spara energi och vi ser positivt på detta framöver.
Funderar på solceller
Kärnan i Omställningslyftet är företagsnära, affärsdriven energivägledning med målet att skapa hållbara och konkurrenskraftiga företag. Genom företagsbesök går David Tengerström och Emma-Lee Björk igenom verksamhetens energiförbrukning på plats.
- Det finns ett antal energislukare som vi vill förbättra i verksamheten, bland annat klippning och bevattning av grönytorna, fordonsel och så vidare. Vi är även intresserade av att installera solceller, säger Kent Forsberg.
De båda energirådgivarna är eld och lågor över möjligheterna de ser. Emma-Lee Björk berättar hur vi i Sverige förbrukar 4,2 jordklot per år tack vare vårt överdåd i både konsumtion och elförbrukning.
- Jämför med snittet i andra länder som är 1,2 jordklot så förstår du hur mycket vi har att göra för att dra vårt strå till stacken, säger hon.
Samverkan med Energikontoren i Sverige
Nu ser de alla fyra en stor potential i hur mycket som går att förbättra vid Veckefjärdens GC. Solceller på taket är exempelvis vanligt att installera på golfklubbar. Det är med stor entusiasm de tagit sig an uppdraget att energieffektivisera åt företaget.
- För att kunna hjälpa dem ännu mer har vi planer på att också höra av oss till andra energikontor i Sverige och se vad deras golfbanor har fått för råd för att energieffektivisera, säger David Tengerström.
- Många företag är intresserade av att lära sig mer om vilka investeringar som är lämpliga och hur de kan öka hastigheten i omställningsarbetet. Ofta är det kunskapshöjande insatser som behövs, säger Emma-Lee Björk.