Satsning på stödprogram för Ångebarnens psykiska hälsa
2023-10-23 14:44
Ånge är ett exempel på kommuner i Sverige som valt att börja arbeta med ett nationellt stödprogram för barn och ungdomar med bland annat ADHD. Det bygger på att alla aktörer som verkar runt barnen samarbetar och blir ett skyddsnät – i stället för att arbeta i parallella spår.
Ånge Kommun och Region Västernorrland har valt att samarbeta för att bli effektiva i arbetet med att stötta och ge vård till barn och unga med bland annat ADHD och psykisk ohälsa. Målet är att ge ett tätare skyddsnät, utveckla arbetet inom kunskapsstyrningen och uppnå god och nära vård.
Startade utifrån tydliga behov
Det har tidigare gjorts en kartläggning av hur samverkan fungerar för barn och unga i Ånge kommun.
Bakgrunden var negativa skolresultat, ökad psykisk ohälsa och orosanmälningar till socialtjänsten. 2021 hölls ett dialogmöte om ”Hur kan vi samverka bättre för våra barn och unga i Ånge kommun”. 50 personer som arbetar med barn och unga samlades och enades om olika förbättringsområden, som exempelvis att föräldrarna behöver stöd i ett tidigare skede och att samverkan mellan skola, socialtjänst och primärvård behöver förbättras.
Kartläggningen visade svårigheter för barnen och deras familjer när det inte finns en tydlig samverkan mellan de aktörer som arbetar runt dem. Risken finns att barnen bollas mellan personer och hamnar mellan stolarna.
Vid skolbesök träffade utvecklare från Region Västernorrland och nära vård-samordnare i kommunen cirka 140 elever mellan 4 och 17 år. Bland annat fick de veta att många barn inte har någon att vända sig till och att behovet av stöd är större än vad som erbjudits tidigare. Nu har det bildats arbetsgrupper för att hitta nya vägar att arbeta med frågorna.
Okända insatsprogram blev stöd för alla
I det arbete som startade valde kommunen att börja arbeta med så kallade nationella vård- och insatsprogram (VIP) som är ska vara lättillgängliga, digitala, kostnadsfria och baserade på evidensbaserad kunskap om bland annat ADHD. I Ånge kommun blev fokus på ADHD och autism i ett första steg.
Efter intervjuer med fem personer i socialtjänst, fem personer i primärvård och fem personer inom elevhälsan visade det sig att VIP var dittills varit okänt i kommunen. Enstaka intervjupersoner hade hört talas om programmen, men ingen använde dem i sitt nuvarande yrke.
- Om alla kände till de nationella vård- och insatsprogrammen så skulle vi kunna ta hand om de barn som har störst behov, säger Mats Gidlund, verksamhetschef för barn- och ungdomspsykiatrin i Region Västernorrland (BUP).
Syftet är att VIP ska skapa ett tätare skyddsnät för barnen genom tät samverkan mellan specialistvård, primärvård, skola, socialtjänst, folkhälsa och fritid. I VIP:s beskrivna process finns information för varje verksamhetsområde, elevhälsa, primärvård, specialistvård BUP om vad som behöver göras i verksamheten, yrkesrollen och i en viss situation. Inga barn och unga ska bollas mellan olika verksamheter.
”Vi trodde att vi visste”
I starten av arbetet med insatsprogrammen kom deltagarna in med erfarenhet från de egna kunskapsområdena. Det fanns även en tro på att områdena samverkade med varandra – och att ytterligare övning inte behövdes.
Men efter ett tag kom det upp behov som behövde utvecklas för att samarbetet skulle fungera, som att skapa samtal med olika perspektiv och att identifiera problem som behöver lösas gemensamt. I en pressad vardag har det varit svårt för många verksamheter att hitta utrymme till den typen av arbete, även om viljan har funnits.
- Vi trodde att vi visste hur vi skulle lyckas inom varje verksamhetsområde, men har insett att vi genom att kroka arm får större resurser och möjligheter att förhindra att barn eller elever drabbas av våra avgränsningar. Inget barn ska komma i kläm för att systemet ställer till det, säger Eva-Lena Årmyr, verksamhetschef för elevhälsans medicinska insats i Ånge kommun.
FAKTA: Vård- och insatsprogram (VIP) för psykisk hälsa
Ett stöd till medarbetare i möten med individer med:
- ADHD
- Depression och ångestsyndrom
- Missbruk och beroende
- Schizofreni och liknande tillstånd
- Självskadebeteende
Stödmaterialet har tagits fram av kommuner och regioner i Sverige tillsammans och används i enskilda möten för den som arbetar som boendestödjare, sjuksköterska, kurator, inom skola och elevhälsa, socialtjänst, äldreomsorg, kommunal hälso- och sjukvård, individ- och familjeomsorg med flera.
Här finns en länk till stödmaterialet: Nationella vård- och insatsprogram (vardochinsats.se)
Kontakter
Jennie Näslund, samordnare nära vård, jennie.naslund@ange.se
Mats Gidlund, verksamhetschef, länsverksamhet barn- och ungdomspsykiatri, mats.gidlund@rvn.se
Eva-Lena Årmyr, utvecklingsledare och verksamhetschef för elevhälsans medicinska insats, eva-lena.armyr@ange.se
Lise-Lotte Risö Bergerlind, ordförande i nationella programområdet psykisk hälsa
lise-lotte.risobergerlind@vgregion.se