Pekka ordnar badminton för psykisk hälsa: "Det jag själv skulle behövt"
2023-08-18 09:00
Nästa vecka är det dags för höstens första ”badminton-onsdag”. Det är ett av de initiativ Peter Pekka Jonsson tagit som peer support inom psykiatrin i Region Västernorrland.
- Jag vill ge patienterna det jag själv skulle behövt när jag själv mådde som sämst. Jag tänker på stöd att ingå i ett socialt sammanhang, äta bra mat, motionera i lagom omfattning, komma ut i samhället, säger Peter Pekka Jonsson.
Peer support (personlig egenerfaren resurs) är ett projekt som funnits inom den psykiatriska vården i Region Västernorrland sedan 2019. I dag är Peter Pekka Jonsson en av två resurspersoner som fungerar som kamratstödjare och bollplank under återhämtningsprocessen för patienter som vårdas eller har vårdats inom psykiatrin.
Sjukdomen blev en tillgång
Peter Pekka Jonsson har själv lidit av OCD (tvångssyndrom) och ångest under många år. Han har under perioder i livet varit mycket sjuk och även inlagd på psykiatrisk slutenvårdsavdelning, men han har velat hålla sin psykiska ohälsa hemlig.
- Men för att bli anställd som peer support är det ett krav att ha egen erfarenhet av psykisk ohälsa och psykiatrisk slutenvård. När jag fick höra talas om jobbet insåg jag plötsligt att det som jag dolt i halva mitt liv kunde vara en tillgång.
Stöd utifrån behov
Som peer support har han möjlighet att utforma arbetet utifrån de behov han ser.
- Jag upplever att mitt jobb till stor del är utanför sjukhuset. Jag åker ofta hem till dem jag stöttar och följer dem ut. Jag kanske hjälper till att handla, tar en promenad eller följer med på aktiviteter.
Peter Pekka Jonsson använder även två av sina egna fritidsintressen för att skapa aktivitet och gemenskap för andra. Det handlar om musik och badminton.
”Hellre än bra”
På onsdag är det dags för höstens första badmintonspel.
- Det är på lagom motionsnivå, mottot är ”hellre än bra”. Vi har racketar och bollar att låna ut och vi håller till i Lagunen vid gamla Ortviksfabriken i Sundsvall, säger Peter Pekka Jonsson.
Det finns plats för 16 spelare vid varje tillfälle och Peter Pekka Jonsson vill gärna tipsa fler om möjligheten att delta.
Möten med musik
På tisdagar är det musik som gäller och Peter Pekka Jonsson håller öppet i en replokal i Tornhuset i centrala Sundsvall. Där kan de som vill spela olika instrument och träffa andra personer som också har erfarenhet av psykisk ohälsa. Vid de tillfällena brukar ungefär sex till åtta personer delta åt gången.
- Vi lånar ut musikutrustning gratis och mottot är det samma som när vi spelar badminton, säger Peter Pekka Jonsson.
Syn på framtiden
Både tisdags- och onsdagsaktiviteterna sker i samverkan mellan Region Västernorrland, OCD-föreningen, Studieförbundet Vuxenskolan och NSPH (Nationell samverkan för psykisk hälsa) i Västernorrland.
- Inför framtiden hoppas jag att projektet med peer support blir permanent, så som det redan är i många andra regioner i landet. Jag tror det är en viktig del av framtidens vård inom psykiatrin.