Ny metod ger möjlighet att donera organ sedan hjärtat slutat slå
2023-11-08 15:34
Antalet donatorer förväntas på sikt bli minst dubbelt så många som tidigare till följd av att sjukhuset i Sundsvall infört DCD-donationer. Det är en relativt ny metod som utförs av två team sedan i somras.
Just nu pågår donationsveckan i hela Sverige. Syftet är att öka antalet medborgare som tar ställning till att donera organ efter döden.
Rent medicinskt finns det två vägar till donation efter att en person som vårdas på intensivvårdsavdelning avlidit. Döden inträffar när hjärnans samtliga funktioner totalt och oåterkalleligt fallit bort, vilket kan orsakas genom en svår nytillkommen hjärnskada eller genom cirkulationsstillestånd.
På gång även i Örnsköldsvik
I Region Västernorrland kunde fram till i somras endast den som avlidit till följd av en total hjärninfarkt, men vars hjärta fortfarande slog, bli donator. Men sedan DCD-metoden (Donation efter Circulatory Death) införts kan även den som dött sedan hjärtat slutat slå bli donator. Vid Sundsvalls sjukhus skedde införandet i juni och vid sjukhuset i Örnsköldsvik är det under planering.
Metoden introducerades i Sverige i form av ett projekt som pågick till 2020.
- Vi ser nationellt att det skett en signifikant ökning av antalet donatorer och det förväntar vi oss även här, säger Henrik Westberg, donationsansvarig läkare på intensivvårdsavdelningen i Sundsvall.
Tillgången på njurar blir större
I dag finns det två DCD-team i Sundsvall. De består av läkare, sjuksköterskor och undersköterskor från båda intensivvårdsavdelningen och operationsavdelningen, samt en samordnare.
- Vi har hittills haft tre kandidater till DCD. Av olika orsaker kunde ingen av dem bli donator, men på sikt kommer vi ha fler DCD-donatorer än DBD-donatorer, säger Karin Tjäder Lindell, samordnare och donationsansvarig sjuksköterska.
DBD-donarorer som avlidit till följd av hjärninfarkt (Donation after Brain Death) kan donera upp till åtta organ. Vid DCD-operationer är det främst njurar och lungor som kan användas. Dessa operationer behöver påbörjas mer skyndsamt, eftersom organen inte är syresatta.
- Njurarna är tåligare för syrebrist än exempelvis hjärtat. Njurar är dessutom organ som det är störst brist på, säger Henrik Westberg.
Donatorerna ökar i Sverige
De senaste åren har det totala antalet organdonatorer i Sverige ökat. 2021 gav 192 avlidna personer organ till andra människor, vilket var det dittills högsta antalet. 2022 var motsvarande siffra 206 donatorer.
Karin Tjäder Lindell anser dock att alltför få svenskar anmäler sig till donationsregistret.
- Det enklaste inför en transplantationsoperation är att den potentiella donatorn själv tagit ett aktivt beslut. Man kan göra det när man pratar med närstående hemma vid köksbordet eller med vårdpersonal. Men när vi ser att donatorn finns med i donationsregistret sparar det både tid och arbete.
Anmälan på internet
Till donationsregistret kan varje människa, oavsett ålder, levnadsvanor eller eventuell medicinering, anmäla sin inställning till att donera organ och vävnader efter sin död. Det görs enklast på Socialstyrelsens hemsida. Beslutet kan ändras och det är alltid det senaste beskedet som gäller.