Tandläkare Fanny Ellner på Folktandvårdens pedodontiklinik i Sundsvall hjälper barn och ungdomar med tandvårdsrädsla.

Fanny hjälper patienter med tandvårdsrädsla: ”Det finns hjälp att få”

2022-08-24 08:08

Den 24 augusti uppmärksammas tandvårdsrädslans dag. Det är viktigt tycker ST-tandläkare Fanny Ellner, som jobbar med barn och ungdomar på Folktandvårdens pedodontiklinik i Sundsvall.

– Ju mer uppmärksamhet den här dagen kan få, desto bättre är det. Når vi ut till personer som lider av tandvårdsrädsla kanske de vågar besöka tandvården och få information om vilken hjälp som finns, säger Fanny som arbetar med barn och ungdomar.

Tandvårdsrädsla är vanligt, ofta beror det på att patienten har varit med om smärtsamma upplevelser i tandvården. Speciellt om det också varit förenat med en känsla av att inte ha kontroll.

– Vi arbetar med inskolning. Vi berättar vad vi ska göra, hur det kommer att gå till, sedan visar vi och sedan gör man.

Barnet får först titta på till exempel en munspegel och personalen förklarar vad den används till. Sedan kan barnet få hålla i den och prova på ett gosedjur eller mamma och pappa.

– Det blir en stegvis exponering. Vi utgår från det patienten tycker är minst obehagligt och övar på det tills det känns okej. Sedan tar man ytterligare ett steg, säger Fanny.

Stoppteknik används också, till exempel kan patienten lyfta handen när man vill göra en paus.

– Vi arbetar också med kontrollerad andning och olika avslappningsmetoder som steg i inskolningen.

Om inskolningen inte når hela vägen fram kan patienten få lugnande medicin eller lustgas som ytterligare hjälpmedel. Om inte heller det fungerar kan barnet få narkos.

– Narkos är vanligast hos yngre barn med väldigt omfattande tandvårdsbehov, annars är det mer sällan.

Vad man kan göra själv?

– Berätta allt du är rädd för när du kommer till tandvården. Tillsammans kan vi komma fram till vad som behövs för att det ska kännas bättre. Du är inte ensam om det här och det finns hjälp att få.

 


Tillbaka till toppen