BarnSäkert på barnavårdcentralen
2023-05-31 16:20
BarnSäkert är en arbetsmodell med syfte att upptäcka psykosociala riskfaktorer i små barns uppväxtmiljö. När barn far illa ska barnhälsovården och socialtjänsten snabbt erbjuda hjälp till åtgärd. Knepet är ett nytt och tätt samarbete.
När barnen är sex till åtta veckor erbjuds alla föräldrar som kommer till barnavårdscentralen, BVC, att delta i programmet BarnSäkert. Vid sex ordinarie besök får de ett frågeformulär med 18 frågor om barnet och psykosociala riskfaktorer kopplade till att barn kan fara illa. Det handlar till exempel om barnsäkerhet, ekonomiska bekymmer, nedstämdhet, föräldrastress, uppfattning av hjälpbehov, våld i nära relationer och risker kopplade till alkohol.
Fånga upp tidigt
Programmet sker i samverkan mellan barnhälsovårdens sjuksköterskor och familjebehandlare på socialtjänsten. Målet är att fånga upp risker redan
innan de hinner bli stora problem.
- Det handlar om en strukturerad metod där alla föräldrar erbjuds svara
på samma rutinfrågor. Därefter följer vi utvecklingen på svaren, säger Eva-Lena Östholm, koordinator för projektet.
Barnhälsovårdens sjuksköterskor går tillsammans med socialtjänstens socialsekreterare och familjebehandlare gemensamt en utbildning i BarnSäkert. Därefter samarbetar de vid regelbundna möten.
Snart i hela länet
BarnSäkert startade som ett pilotprojekt i samverkan mellan Region Västernorrland och Sundsvalls kommuns socialtjänstförvaltning. 2023 började modellen successivt införas i alla länets kommuner. Inom några år ska samtliga 30 barnavårdscentraler i Västernorrland omfattas av BarnSäkert.
- När det finns behov av hälsofrämjande eller social stöttning vet vi
att alla tjänar på tidiga insatser i barnens liv, från graviditet och de första
levnadsåren, säger projektledaren Anette Sjöstedt.
Goda resultat sedan tidigare
Arbetsmetoden är inte unik för Västernorrland, utan bygger på en forskningsstudie vid Uppsala universitet. Den har redan tillämpats i flera svenska regioner och visar framför allt att samverkan mellan BVC och socialtjänst blivit bättre.
- Nu möts vi på samma arena, vilket vi inte har gjort tidigare. Hela det här arbetet går ut på att vi ska fokusera på varje familj och använda våra samlade resurser för att förebygga att de små barnen drabbas av ohälsa
och utanförskap, nu eller senare i livet, säger Anette Sjöstedt.