Amalia - spindeln i nätet på Hola
2023-06-30 09:00
Amalia Hesselbrand håller många bollar i luften i sitt arbete som skoladministratör på Hola folkhögskola. Det är hon som ansvarar för bland annat deltagaruppgifter, siffror, statistik och sammanställningar – vilket är arbetsuppgifter som hon älskar.
- Det här är det bästa jobb jag har haft. Jag gör det som kan verka tråkigt för andra så att mina kollegor kan fokusera på det de är bäst på, exempelvis att vara kreativa. På det sättet känner jag att jag verkligen bidrar till verksamheten, säger hon.
Hola folkhögskola ligger vid Ångermanälven i det lilla samhället Prästmon i Kramfors kommun. Region Västernorrland är folkhögskolans huvudman.
- Jag tycker att alla borde ha tillgång till den här skolformen. Den är mjuk och inte bara inriktad på att deltagarna ska prestera i ett ämne eller kurs, utan omfattar även personlig utveckling. Det är fantastiskt att se hur många som blommar ut från att de börjar här tills att de slutar, säger Amalia Hesselbrand.
Kreativ arbetsmiljö
Innan Amalia Hesselbrand började arbeta på Hola folkhögskola var hon anställd på ett försäkringsbolag.
- 2020 sade jag upp mig eftersom jag gick till jobbet med känslan av att jag var på fel plats. När jag kommer hit hör jag deltagarna på Musikalstudion sjunga och blir genast full av energi. Det är väldigt stor skillnad mellan att jobba här och på ett vanligt kontor.
Amalias roll är att vara rektor Lea Kinnunens högra hand.
- Lea kommer alltid med nya kreativa idéer. Jag hjälper henne att ordna allt det administrativa så att idéerna kan genomföras. Eftersom jag tycker om att strukturera upp och skapa ordning fungerar jag som en tratt där alla administrativa uppgifter kan samlas ihop. Jag ser inte problem, utan tänker att allt går att lösa.
Ny uppgift i sommar
Ungefär 15 procent av deltagarna på Hola folkhögskola läser så kallad allmän kurs för grundläggande behörighet på grundskole- eller gymnasienivå. Därutöver håller skolan 2-åriga yrkesutbildningar för medicinska sekreterare, behandlingspedagoger och indiespelutveckling. Det finns också en lång rad med profilkurser inom bland annat olika typer av odling, skrivande och musik.
I sommar är det deltagare i sommarkurser som utbildar sig på folkhögskolan och i många fall bor de på skolans internat. För Amalia Hesselbrand innebär det i år en ny utmaning i arbetet, eftersom hon för första gången har rollen som ansvarig för de praktiska frågorna vid kursen ”Ett möte med Sverige”.
- Den här kursen vänder sig främst till dem som läser svenska på universitet i utlandet. Det kommer 40 deltagare från olika länder som fått stipendium och ska bo här i tre veckor. De ska läsa svenska och lära sig om det svenska samhället.
Förändrad syn på hembygden
Folkhögskolan ligger i en trakt med betydelsefull historia och natur. Kursdeltagarna i ”Ett möte med Sverige” kommer bland annat att få besöka olika mål vid Höga kusten och få guidning i spåren av häxprocesserna som ägde rum i Holas direkta närområde på 1600-talet.
Det är med spänd förväntan Amalia Hesselbrand tar sig an uppdraget.
- Alla deltagarna är superintresserade av allt som har med Sverige att göra. Jag bor i Kramfors, men det här kommer bli som att titta på min egen miljö med nya ögon, säger hon.
FAKTA OM HOLA FOLKHÖGSKOLA
- Hola Folkhögskola är en av tre folkhögskolor i länet som drivs med Region Västernorrland som huvudman. De övriga är Ålsta Folkhögskola i Ånge kommun och Örnsköldsviks folkhögskola.
- Hola har cirka 260 deltagare om året. Av dem bor ungefär 50 personer på skolans internat hela terminer, medan de som går distanskurser övernattar två nätter per månad.
- Skolan håller 14 kurser, varav tre är tvååriga yrkesutbildningar. Därutöver finns sex sommarkurser, en Summercamp och en kurs som Svenska Institutet håller för utländska universitetsstudenter som läser svenska.
- Deltagarna som utbildar sig på Hola kommer från hela landet, samt ett mindre antal som är internationella deltagare.
- Den mest populära kursen är ”Läkeväxter – Det naturliga apoteket” Kurser med hållbarhetsfokus ett signum för Hola och den senaste kursen ”Ekofilosofi” är unik för skolan.