Projektstöd tillväxt

träpellets och granris

För ett hållbart och attraktivt Västernorrland

Här hittar du information om hur du söker regionala projektmedel. Stödet riktar sig till länets olika aktörer inom såväl näringsliv, offentlig sektor och akademi och syftar till att främja hållbar utveckling och tillväxt i Västernorrland.

Människor rör sig i stadsmiljö på kvällen

Har du en idé som bidrar till att utveckla Västernorrland?

Berätta om din projektidé för rådgivning inför en ansökan om projektstöd.

Fyll i en intresseanmälan för att komma i kontakt med oss.

Ta stöd av följande information vid projektplanering: Region Västernorrland - Att skriva en ansökan om projektstöd (rvn.se) och börja i god tid, särskilt om du avser att söka medel inom en särskild utlysning.

 

Region Västernorrland har det regionala utvecklingsansvaret i länet och ansvarar för statliga medel för regional tillväxt, det så kallade länsanslaget 1:1. Du kan ansöka om medel för projekt av regional karaktär som ligger i linje med målsättningarna i den regionala utvecklingsstrategin (RUS).

Grundläggande förutsättningar

Vem kan ansöka om projektstöd?

Projektstöd kan sökas av organisationer, kommuner, kommunalförbund, universitet och högskolor, regioner, statliga myndigheter, aktiebolag och ideella eller ekonomiska föreningar.

Företag kan i vissa fall beviljas projektstöd om projektets aktiviteter vänder sig till andra än företaget självt, i andra fall hänvisas till företagsstöd.

Till regionala företagsstöd (rvn.se)

Privatpersoner kan inte söka projektstöd.

Vad kan du få stöd för?

Du kan söka stöd för projekt och förstudier. En förstudie är ett förberedande projekt i mindre skala som undersöker om och hur du skulle kunna driva ett större genomförandeprojekt. Resultatet av förstudien kan bli att du väljer att gå vidare och ansöker om ett genomförandeprojekt, eller resultera i att projektet inte kan eller bör genomföras. Syftet med en förstudie kan till exempel vara att utveckla samarbeten, kartlägga utvecklingsbehov, testa idéer och förutsättningar för den verksamhet som ska prövas i genomförandet av projektet.

Stödgrundande kostnader som kan ingå i ett projekt är till exempel personal- och lokalkostnader, resor och logi, externa tjänster samt i vissa fall investeringar.

Det stöd som ges till projekt får inte utgöra statsstöd enligt artikel 107 i fördraget om EU:s funktionssätt. Läs mer om statsstöd på Upphandlingsmyndighetens hemsida:

Till Statsstöd (upphandlingsmyndigheten.se)

Projektet får inte gynna en enskild aktör eller snedvrida konkurrensen i näringslivet. Stöd som kan betraktas som företagsstöd till enskilda företag får inte ges inom projektet.

Hur stort stöd kan du få?

Region Västernorrland kan maximalt finansiera femtio procent av projektets totala kostnader. Annan medfinansiering krävs. Regionens stödprocent ska vara rimlig i förhållande till projektägarens egna och andra finansiärers insatser.

Region Västernorrland kan bevilja stöd upp till sextio procent av projektets utgifter om medfinansiering även lämnas från Europeiska regionala utvecklingsfonden eller Europeiska socialfonden.

Projektmedel betalas ut i efterskott mot upparbetade kostnader.

När kan du ansöka?

Du kan söka regionala projektmedel löpande under hela året.

EU-programmen har däremot fasta beslutstillfällen och för att regionen ska kunna medfinansiera i dessa projekt ska ansökan skickas till regionen under våra fasta ansökningsperioder.

Till utlysningar för medfinansiering EU-program.

Hur går ansökningsprocessen till?

Du ansöker via den elektroniska tjänsten Min ansökan (minansokan.se). Se till att fylla i alla informationsfält och bifoga obligatoriska bilagor.

Om du söker EU-medel genom Europeiska regionala utvecklingsfonden kan du i öppningssidan i e-tjänsten Min Ansökan lägga till regioner som medfinansiärer. När du har skickat in EU-projektansökan kan du direkt i Min Ansökan slutföra inmatningen av kompletterande uppgifter för medfinansieringsansökningarna till regioner för att därefter även skicka in dessa digitalt. Kontrollera att sökt belopp stämmer med den ansökan ni skickar in hos respektive finansiär.

Tänk på att en ansökan som lämnas in är en offentlig handling. De uppgifter som finns i ansökan är offentliga. Det innebär att vem som helst har rätt att få ta del av det som står i ansökan, oavsett om projektet beviljas eller inte.

När får du besked?

Vi hanterar inkomna ansökningar löpande. Ofta behöver ansökningar kompletteras av sökanden vilket förlänger handläggningstiden. Om din ansökan har förankrats hos någon av regionens strateger och är komplett ifylld blir handläggningstiden kortare. Vi kontaktar dig vid inkommen ansökan och ger information om ansvarig handläggare samt preliminär tidsplan för beslut.

Beslut om medfinansiering skickar vi till projektägaren genom e-tjänsten Min Ansökan, efter att beredningen är klar och beslut fattats av ansvarig politisk instans. Av beslutet framgår bland annat beslutat belopp, godkända kostnader, datum för ansökan om utbetalning och lägesrapportering samt eventuellt övriga villkor för stödet. Vid ett bifall kommer du också att bjudas in till ett uppstartsmöte.

Ansök

Ansök via e-tjänsten Min ansökan (min ansokan.se)

För instruktioner om hur du hanterar e-tjänsten:
Till manual för e-tjänsten.

Kontakta oss

Relaterad information


Tillbaka till toppen