Näringslivschefer möter ungdomar på scenen under RUS-dagen

Framgång genom förändring - vi skapar morgondagens Västernorrland!

Tack för engemanget. Evenemanget är fullsatt och anmälan är stängd. 

För femte året i rad arrangeras en dag med regionala utvecklingsstrategin "Ett Västernorrland" i fokus. I år äger den rum den 4 december, klockan 09.00-15.30, på Parkaden i Härnösand.

Under dagen kommer vi att stanna upp vid länets utmaningar för att sedan fokusera på möjligheterna att skapa en plats där idéer blir till verklighet och där samarbete och kreativitet driver oss mot gemensamma mål. Vi kommer att utmana etablerade tankegångar och inspireras av goda exempel på förändringsförmåga och innovation.  

Program

09.00 Registrering, fika och mingel

09.30 Välkommen

Teater Västernorrlands chef Kristoffer Berglund och Birgitta Ulming, kommunikationschef på Scenkonst Västernorrland, kliver in i rollen som moderator och hälsar oss välkomna till dagen.

09.40 INLEDNINGSTALARE: Kreativitet som drivkraft för lokal förändring

Från Ljungaverk kommer Tomas "Håkki" Eriksson, som med olika metoder försöker boosta alla som kommer från glansbygden. Genom kreativitet och humor har Tomas skapat en plattform för lokalförändring. Han är en person som kombinerar “bizzniz” och konst för att bevara den lokala identiteten i Ljungaverk. Utöver sitt eget företagande är han också miniboss på konstlinjen på Ålsta Folkhögskola. På ett humoristiskt och öppet sätt tar han oss med på en inspirerande förändringsresa.

10.00 BLOCK: Västernorrland här och nu

Vi stannar upp i nutid och ser tillbaka på den utveckling som skett sedan 2020 när vi tog sikte på den gemensamma visionen om Ett Västernorrland.

Ungas bild av Västernorrland

De unga talangerna Mona Tajik, William Oldenborg och Yasmin Nuur, som medverkade i programmet förra året, kommer tillbaka för att presentera en lägesbild av ungdomars perspektiv på Västernorrlands utveckling.  

10.20 BLOCK: Västernorrlands förändringsresa i fokus

Vi står inför den största samhällsomställningen på hundra år och vi har ett ansvar att göra den hållbar över tid. Nu och för framtida generationer. Det kräver mod och förändringsförmåga - har vi redan alla förutsättningar eller behöver vi skapa dem?

Osynliga normer som påverkar vår förmåga till förändring 

Stina Haglund, kulturanalytiker, tar dig med på en kraftfull resa genom AI-genererade bilder som avslöjar de dolda strukturerna som formar vårt län idag. Normer som vi ska vara rädda om och bygga på men också normer som riskerar att begränsa och hålla oss tillbaka från morgondagens Västernorrland så som vi vill ha den.

10.45 Paus och mingel

 

Från linjärt till cirkulärt - en nödvändig förändring

Sofia Sundström är Circular Transition Officer på Cradlenet, en organisation som arbetar för att accelerera övergången till cirkulär ekonomi i Sverige. Hon ger oss svaret på hur cirkulär ekonomi gör att företag kan fortsätta vara en arena för kreativitet och innovation och samtidigt bidra till mer hållbara människor, ett mer hållbart samhälle och en mer hållbar planet. Ett kretslopp där alla behövs! Hur skapar vi cirkulära Västernorrland? 

11.30 BLOCK: Västernorrlands framgångssagor

En stor fördel i en förändring är att det går att lära av andras framgångar. Både bakåt i tiden och i nutid. Här får vi lyssna till inspirerande personer och initiativ som på olika sätt skapat sin framgångssaga. Det blir panelsamtal och snabba intervjuer som utgår från behovet av att behålla unga i länet, välkomna nya invånare och bli mer cirkulära.

Medverkande: Anna-Lena Wessén, centrumchef, Birsta City. Roger Gustavsson (SKAPA-vinnare 2024), vd, Thordab. Fanny Karlsson, föreningsaktiv, Remsle UIF. Josefina Vigstål, verksamhetsledare, Bygdsam Anundsjö. Satyar Khalebani, vd, Entire Media AB. 

12.15 Lunch


13.15 BLOCK: Västernorrlands väg framåt

Ett utvecklande samtal inom tre olika områden för att ta kliv framåt tillsammans. Välj själv vilket samtal du vill delta i. Här handlar det om att stanna upp i en utmaning och tillsammans med andra jobba med problemlösningar.
Samtalen sker i olika rum och de tre olika områdena är:

1) Dagens unga är morgondagens framtid

De är invånarna som kommer att leva och bo i vårt län. Som kommer att engagera sig i föreningslivet, använda våra samhällstjänster såsom vård, omsorg och skola och som kommer att vara morgondagens ambassadörer för länets hållbara utveckling. Hur säkerställer och möjliggör vi att dagens unga väljer Västernorrland som platsen att leva och bo?
Samtalsledare: Yasmin Nuur.

2) Människor som välkomnar människor

Västernorrland har goda förutsättningar att attrahera människor och kompetens från hela världen. Genom en öppen och inkluderande miljö kan vi bygga ett län där mångfald och innovation är en självklar del av vår framtid. Hur formar vi ett Västernorrland där alla känner sig välkomna och vill stanna kvar?
Samtalsledare: Stina Haglund, Your Will.

3) Från linjärt till cirkulärt

Målet med cirkulär ekonomi är att minska samhällets resursanvändning och miljöpåverkan. Det görs genom att minimera uppkomsten av avfall, hålla varor och material i användning på marknaden samt genom att använda förnybara resurser och system. Det innebär att produkter bör brukas länge, repareras eller återbrukas, och därmed behåller de även värdet så länge som möjligt. Hur kan Västernorrland ta ledning i den cirkulära omställningen?Samtalsledare: Sofia Sundström, Cradlenet.

15.00 Reflektioner och avslut

Vi avslutar dagen tillsammans och sammanfattar vilka medskick som ska tas vidare till regionala beslutsfattare.

Programmet uppdateras löpande och tiderna är preliminära.

Syfte och målgrupp

Syftet med RUS-dagen är att skapa en mötesplats för Ett Västernorrland genom att synliggöra och sprida goda exempel från hela länet, ge utrymme till nätverkande samt sätta fokus på framtidens utmaningar och möjligheter.

Detta är en dag för dig som vill vara med och påverka Västernorrlands utveckling. Vi välkomnar representanter från näringsliv, civilsamhälle, offentlig sektor, akademi och unga/studerande för att tillsammans diskutera, nätverka och planera för framtidens utmaningar och möjligheter.

Kontaktperson

Josefin Nilsson, samordnare för regionala utvecklingsstrategin, Tillväxtverksamheten, 0611-845 58, 073-096 81 89 

Så hittar du till Parkaden i Härnösand


Tillbaka till toppen