Tre skolbarn som sitter på marken, de har ritat jorden på asfalten

Planetära gränser

Planetära gränser är ett begrepp för de av planetens processer som är kritiska för planetens stabilitet och förklarar hur mycket av mänsklig påverkan jorden tål.

De har gjort det möjligt för vår planet att vara i ett tryggt och stabilt tillstånd som kallas holocen, där mänskligheten har levt och utvecklats de senaste 12 000 åren. Att överskrida någon av gränserna kan resultera i att livet på jorden hotas på ett eller annat sätt.

Gränsvärden

De planetära gränser, inklusive gränsvärden, forskarna har identifierat handlar om klimatförändring, havsförsurning, kemiska föroreningar, kväve- och fosformättnad, hur mycket färskvatten vi använder, hur vi använder marken, förlust av olika djur och växter, luftföroreningar och att ozonlagret blir tunnare.

Tidigare trodde forskarna att vi korsat 4 av 9 planetära gränser, men år 2022, konstaterades att vi även korsat gränsen för kemiska föroreningar och 2023 överskreds även gränsen för färskvatten. Vi har med andra ord överskridit 6 av 9 planetära gränser och påverkat nästan alla ekosystem. Samtidigt är vi beroende av dessa för att kunna leva på jorden. Samhälls- och ekonomisk utveckling måste då ta hänsyn till hur naturresurser används och inte ta dem för givna.

Mer om planetära gränser och aktuell status: 

Planetära gränser (stockholmresilience.org) 


Tillbaka till toppen