Västernorrlands komptensråd

Kompetensrådets huvudsyfte är att samordna arbetet kring kompetensförsörjning och i samverkan med andra grupperingar och nätverk ta fram gemensamma lösningar på de behov som finns i Västernorrland.

Västernorrlands kompetensråd bildades 2024 för att skapa förutsättningar för ett bredare samarbete mellan olika aktörer i länet. Rådet består av representanter från utbildningssektorn, arbetslivet och myndigheter. Medlemmarna i rådet har ett mandat att ingå överenskommelser och driva gemensamma initiativ för att stärka kompetensförsörjningen i länet.

Syfte och mål

Kompetensrådets huvudsyfte är att samordna arbetet kring kompetensförsörjning och ta fram gemensamma lösningar på de behov som finns i Västernorrland. Genom att arbeta tillsammans ska rådet bidra till att skapa en långsiktig och hållbar kompetensförsörjning för regionens invånare, företag och organisationer.

Rådet träffas fyra gånger per år för att diskutera aktuella utmaningar och möjliga åtgärder. Fokus ligger på att omvandla strategiska diskussioner till konkreta åtgärder och insatser som verkligen gör skillnad i regionen.

Samverkan och genomförande

Kompetensrådet ska fungera som en drivande kraft för att omsätta idéer och planer i praktiken. För att detta ska lyckas krävs ett starkt samarbete mellan alla aktörer samt en effektiv kommunikation.

Deltagande organisationer

Västernorrlands kompetensråd består av representanter från följande organisationer:

  • Kommunförbundet Västernorrland
  • YH-föreningen
  • Folkhögskolorna
  • Mittuniversitetet
  • Handelskammaren Mittsverige
  • Arbetsförmedlingen Västernorrland
  • Kommunerna i Västernorrland, representerade av Kramfors och Sundsvall
  • Svenskt Näringsliv (adjungerad)

Handlingsplan för en bättre kompetensförsörjning

Det här är ett vägledande dokument för det regionala arbetet med kompetensförsörjning. Planen utgår från den regionala utvecklingsstrategin och dess prioriteringar. Den blir ett verktyg för hur vi mobiliserar regionalt kring kompetensförsörjningen.

Handlingsplan för bättre kompetensförsörjning


Tillbaka till toppen