Tavla - motivet är ett sovrum med dubbelsäng och tavlor på väggarna
Marie Louise Ekman, ”Sovmorgon”, 70 x 50 cm. Inköpt 2011. ©Marie-Louise Ekman/Bildupphovsrätt 2021.

Juli 2021: ”Sovmorgon” av Marie Louise Ekman

En interiör. Ett sovrum, en dubbelsäng med kuddar och stort täcke. Sänglampor och sängbord på båda sidor av sängen. Ett skåp vid sidan om med en liten spegelbyrå ovanpå. En spegel, ett fönster med ett element nedanför och en stängd dörr. Fem tavlor på väggen med bilder av kroppar och ett träd. Så långt kan det vara ett sovrum, vilket som helst. Men någonting händer i bilden som gör att ingenting är som vanligt. I båda speglarna visar sig en person och genom fönstret sticker det in, eller ut, en smal avlång form. Som en tentakel i grått och rött. Eller en klo. På golvet syns röda fläckar, röda stora pölar i samma färg som tentakeln. Vid närmare titt i sängen sticker något upp. Ser ut som någon ligger i sängen med täcket uppdraget över, nästan hela, huvudet.

Genom små streck vid sängbenen och på golvet uppstår känslan av att golvet skakar. Tentakeln rör sig. Människan i spegeln ser ut att röra sig. Den i sängen likadant. Det är här som alla frågor uppstår.

Är det tentakeln som skakar sängen? Gömmer sig den som ligger i sängen och skakar av skräck? Är det något som sprutas in genom fönstret. Det röda, som en vätska? Är det en slang vi ser? Har den andre som sängen tillhör gått upp och hejar på? Practical joke? En väckteknik?

Här har vi tillgång till att verkligen fara iväg i tankarna. Tillgång till en bild som eggar fantasin och där vi kan fabulera fritt. Göra egna berättelser. Kanske har konstnären tänkt på en särskild händelse men den känner vi inte till. Då är det vi som får bestämma.

Bilden är tecknad med svarta smala konturer, färglagd i ljusa färger och påminner om en seriebild. Titeln är "Sovmorgon", tar den oss ut på en vidare tankebana eller vad får den oss att associera till?

Marie-Louise Ekman är konstnären. Bildkonstnär och filmmakare som gett oss otaliga bilder och filmer där hon delat med sig av sin rika inre värld. En värld som är full av märkligheter, glitter, fluff, färger, former, mjuka tyger och sprängda gränser. Marie-Louise Ekman arbetade många år som rektor på Konsthögskolan och också som chef på Dramaten. Vi kan bara glädja oss åt att hon suttit på dessa platser och utvidgat konstens förutsättningar, värnat konstens frihet och gett oss en jämlikare struktur i kulturbranschen.

Marie-Louise Ekman född 1944 i Stockholm och har sedan 1960-talet varit verksam som konstnär, Måleri, skulptur, filmer, teaterpjäser, böcker m.m. 2017 visade Moderna museet en retrospektiv utställning med cirka 350 stycken av hennes verk.


Tillbaka till toppen