Målning föreställande trädstammar med kala grenar.
Atti Johansson, ”Så länge skogen finns”. Oljemålning 98 x 86 cm. Inköpt 1979. ©Atti Johansson/Bildupphovsrätt 2021. (Klicka på bilden för en förstoring)

Januari 2021: "Så länge skogen finns" av Atti Johansson

Månadens verk, januari 2021

Ett stycke natur. Fyra raka upprätta trädstammar med ett par synliga kala grenar. Marken fylld av blåbärsris och emellan träden skymtar en horisontlinje med brun jord och en blå himmel. Grankvistar i förgrunden. En detaljrik målning så nära och så verklig att det känns som det går att sträcka ut handen och sticka sig på barren, dra händerna mot de skrovliga tallstammarna med de djupa fårorna i barken. Dra in lukten av skog genom näsan och känna vinddraget stilla dra förbi.

En bit skogsidyll med luddiga moln på sommarhimlen.

Är det så? Eller är det där vi skymtar i bakgrunden ett hot. Ett brunt landskap, ett skövlat landskap?

Trädstammarna står likt strama figurer som i samtal. Pekar och gestikulerar? Vad talar de om? Att det snart är deras tur att fällas av skogsmaskiner som far fram och förändrar landskapet. Förändrar förutsättningar för människor och djur.

Konstnären Atti Johansson hade ett starkt engagemang i miljöfrågor. Det är ett tema som hon arbetade med genom hela livet. Hennes målningar har namn som - Så länge skog finns, Ska skogens källa sina? Att vrida världen rätt. I slutet av 1970-talet deltog hon aktivt i kampen mot skogsbolagen, då de stod i begrepp att bespruta skogen med hormoslyr, i hennes hemkommun Sollefteå. Detta resulterade i flera verk med titlar som - Lönsam giftspridning, giftspridning blåbär.

Hela hennes konstgärning är ett inlägg i politiska frågeställningar. Människan, naturen och vad sker i framtiden. Ska tekniken ta makten, kommer människan stå utan arbete och datorerna ta över?

Atti Johansson har gjort flera större gestaltningar i Regionen. På Sollefteå sjukhus möts besökare av hennes stora blåbär på väggen och längst gågatan på Sundsvalls sjukhus finns hennes nästan 200 meter långa målning där alla dessa frågor visualiseras. Målningen installerades 1983 men är fortfarande lika aktuell. Hur har vi det med samspelet mellan naturen och människan? Har vi blivit något klokare där vi gått under alla år, sida vid sida med Atti Johanssons uppförstorade löv, barr och kottar. Då vi sett landskapet och skogen breda ut sig och mötts av den stora rikedom som den innehar men också de riktade hoten mot den.

Atti Johansson föddes 1917 i Kiruna och dog 2003 i Sollefteå där hon bodde största delen av sitt liv. Hon studerade vid Köpenhamns konstakademi. Efter studierna i Köpenhamn kom Atti Johansson att fram till 1970-talet tillhöra avantgardet inom svensk konst.

Hon finns representerad på Moderna museet.


Tillbaka till toppen