Träd och buskar i landskap, målad av Kalle Hedberg
Varje månad presenterar vi ett verk ur samlingarna.
Verken är av olika karaktär och visar den bredd som finns i regionens ägo.
Ibland hänger de ute i våra lokaler, ibland är de nyinköpta och i väntan på uthängning och ibland kan det vara ett äldre verk som månadens verk "Träd och buskar i landskap" målad av Kalle Hedberg.
Tavlan är en olja på pannå 36 x 44 cm och tros vara målad i början av femtiotalet. Den köptes in av regionen på sextiotalet och hänger nu i ett konferensrum.
I denna målning kan vi se ett drivet måleri som fångar ett natursceneri. Här visas just Kalle Hedbergs förmåga att med en till synes lätthet fånga en plats karaktär.
Karl (Kalle) Villiam Hedberg föddes 20 september 1894 i Sundsvall.
Redan vid tretton års ålder sattes han i målarlära men för sin försörjning jobbade han i olika yrken tills han 1919 tog sina hopsparade 125 kronor och for till Paris för att studera måleri. Där var han i ett par år för att sedan fortsätta sina konststudier i Florens. 1924 hade han sin debututställning i Köpenhamn där han då bodde. Han bosatte sig senare i Stockholm men hade sitt sommarhem i Bodacke vid Indals-Liden (Medelpad).
Kalle Hedberg var en man som gick sin egen väg. Han var kompromisslös och kastades mellan olika känslor men han hade förmågan att också fånga dessa känslolägen på duken. Hans bilder är starka skildringar av både människors men också naturens föränderliga tillstånd och skiftningar. ”I hans landskapsdiktning förenas den virila kraften och den lyriska känsligheten på ett sätt som är typiskt för hans konstnärstemperament.”
Kalle Hedberg dog 65 år gammal i Stockholm.
I Svensk biografiskt lexikon står att läsa:
Kalle Hedberg fick länge vänta på erkännande. Först med sin sista stora utställning, 1955 på Konstakademin, bröt han igenom på allvar, något som bekräftades genom invalet i Konstakademin samma år. Vid hans bortgång framhöll flera kritiker, att Hedberg var en av våra stora och djupt personliga målare, en människoskildrare utan motstycke i sin svenska samtid, samt att han ej på långt när blivit uppskattad till sitt rätta värde.
Källa: Svenskt biografiskt lexikon (riksarkivet.se), artikel av Nils Lindhagen, hämtad 2017-01-05.
Eva-Leena Skarin