Anna Kåks, "Rya". Keramik, 19x22 cm. Inköpt 1991. ©Anna Kåks/Bildupphovsrätt 2023.

Juni 2023: "Rya" av Anna Kåks

En liten rya. Knutna garntofsar i vitt, ljus och mörkgrått samt neongrönt. Men inte med mjuk garn som förväntat utan utav hårdbränd keramik.
Vill känna, lägga handen vid det mjuka och möts istället av en hel annan förnimmelse i handen. Något oförväntat, något som kan väcka förundran.
Som det kan vara med konst. Det kan vara något som vänder på förväntningar. Något som skapar förundran.

Svenska akademiens ordbok beskriver förundran såsom något som väcker häpnad, beundran, förvåning, vördnad eller dyrkan.

Katrin Sandberg (tillsammans med Sara Hammarkrantz) har skrivit en bok om förundran. Där har de sammanfattat den senaste forskningen om hur förundran påverkar oss.
”Forskningen har visat en rad effekter: nivåerna av stresshormonet kortisol minskar medan må-bra-hormonet dopamin ökar. Hjärtat slår långsammare och antalet proinflammatoriska cytokiner, kroppens hormonella budbärare, minskar. Förundran kan med andra ord även ha en inflammationsdämpande effekt.
Forskarna har även sett att aktiviteten i hjärnans standardsnätverk går ner. Det är där vi ägnar oss åt ältande och självcentrerade tankar, och när aktiviteten minskar där vänder vi istället uppmärksamheten utåt. Vi tar in andra människor, blir mer öppna och tar in ny information.”

– Jag tror att det är extra viktigt att ”förse sig” med förundran under tider som präglas av oro och känslan av att inte riktigt ha kontroll. Forskning har faktiskt visat att upplevelsen av förundran minskar oron hos personer som väntar på osäkra besked, säger Katrin Sandberg i en intervju för Life.

Låter som bra sjukhuskonst ska göra.

Anna Kåks, född 1966, är bosatt och verksam i Hedemora, Dalarna där hon driver sin ateljé. Hon tillverkar bruks- och konstobjekt i sten- och lergods samt en del kakelarbeten. Utbildad vid Konstfack, Glas och keramik.


Tillbaka till toppen