Ett manligt ansikte målat i grova penseldrag, hals och en del av axlarna syns också. Målat i olja med svarta konturer. Ansiktet och halsen har allt från mörka till ljusbeiga toner. Mannen tittar rakt mot betraktaren. Det ena ögat är placerat en bit högre upp än det andra, öronen står lite ut och håret är kort, blå-svart med höga vikar. Munnen smilar lite grann och är klädd i en mörkgrå tröja och blårandig rock med kragen något uppvikt. Bakgrunden har ljus botten med en turkosblå färg målad över.
Harald Boström, porträtt, olja på pannå, 37 x 46 cm. Gåva. ©Harald Boström / Bildupphovsrätt 2022.

Juni 2022: Porträtt av Harald Boström

Ett porträtt målat på pannå. Visar ett manligt ansikte, med hals och en del av axlarna. Målat i olja med svarta konturer. Ansiktet och halsen har allt från mörka till ljusbeigea toner Ganska grovt målat. Mannen tittar rakt mot betraktaren med sina bruna ögon. Det ena ögat är placerat en bit högre upp än det andra, öronen står lite ut och håret är kort, blå-svart med höga vikar. Munnen smilar litegrann. Mannen är klädd i en mörkgrå tröja och ovanpå en blårandig rock med kragen något uppvikt. Krage som på en morgonrock. Allt är målat i grova penseldrag. Bakgrunden har ljus botten med en turkosblå färg målad över. Kraftfullt där penseldragens syns dragna ifrån mannen utåt kanterna.

Porträttet är målat 1934 av Harald Boström. Han föddes 1898 och hade psykiska svårigheter varför han i större delen av sitt liv vistades som patient på Gådeå sjukhus i Härnösand. Där målade han flitigt och snidade även träfigurer. Yxa, pensel och kniv blev hans sätt att tackla sin sjukdom. Hans verk har visats bland annat på Waldermarsudde i Stockholm. Men den stora höjdpunkten var när han gjorde succé i Paris på utställningen ”Solitärer” i samband med en världskongress för psykiatriker.

Harald Boströms bana som konstnär upphörde tvärt. Han blev friskförklarad på 50-talet och då slutade han helt med att skapa.

Att delta i konstnärligt skapande kan vara ett stöd för människor att hantera ett brett spektrum av psykisk ohälsa. Det kan vara ett sätt att uttrycka inre känslor och tillstånd på ett intuitivt sätt, bortom det verbala och därigenom bidra till självförståelse och reflektion. Konstnärligt skapande kan också spela en viktig roll i rehabilitering genom att stärka människans välbefinnande och bryta isolering. Att måla i grupp stärker också genom det sociala sammanhanget.

Konstterapi har länge varit en etablerat terapiform. Att arbeta med konstnärliga uttryck i behandling av psykiska sjuka används med gott resultat på flera håll. Ett pågående forskningsprojekt i Köpenhamn Center för konst och mental hälsa undersöker effekten av bildkonstgrupper för personer i psykiatriskt behandling. En avgörande hypotes i projektet är att särskilda positiva effekter kan uppnås om grupperna leds av professionella konstnärer med läkare och terapeutiskt stöd. Konstutövandet inte tar bort sjukdomen men dämpar symtomen. Patienterna behöver fortfarande medicin men de blir trygga i konst gruppen och vågar leka.

Harald Boström dog 1969 och lämnade efter sig en stor samling konstverk. Regionen har ett trettiotal målningar av honom som blivit sparade sen sjukhustiden. En låda med pannåer som olika medarbetare i landstinget/regionen har sparat under alla år. De som såg att värdera detta uttrycksfulla måleri. Lådan hade stått på psykiatrin i Härnösand ”sen urminnes tider” när en medarbetade kontaktade konsthandläggningen så målningarna slutligen kunde registreras och ingå i regionens samlingen för utplacerbar konst.

När det nyrenoverade psykakuten i Sundsvall inreddes valde vi att rama in Harald Boströms målningar av fåglar och placera dem i samtalsrummen. Så fint att nästan hundra år efter de målades kunna ge patienter med psykisk ohälsa möjlighet att ta del av Harald Boströms sätt att hantera sin sjukdom. Fåglarna får symbolisera frihet, hopp, historia och igenkänning.

Två foton från två samtalsrum. I båda rummen står fåtöljer runt ett runt vitt bord. På väggen bakom syns målningar av fåglar. På det vänstra fotot två målningar och på den högra tre.
Foto från samtalsrum. Fåtöljer står runt ett rektangulärt vitt bord. På väggen bakom syns två målningar av fåglar.

Samtalsrum med Harald Boströms målningar.

"För mig som kommer från ett mörker…
Det där med målning var ju naturligt när jag börjar med färg.
Börjar jag med svart eller mörkblått och sen kommer ljuset in.
Men det räcker liksom inte alltid med färg.
Man måste göra någonting med händerna också.
Vi är inte bara 'human beings' utan också 'human doings'."

Det säger Lena Svedberg, deltagare i projektet Form där kreativa människor med egna erfarenheter av psykisk ohälsa arbetade tillsammans med konstnärer och pedagoger och gjorde gestaltning till psykiatriska kliniken på Östra sjukhuset Göteborg.

 


Tillbaka till toppen