Målning i olja. Ett vinterlandskap, en å slingrar sig fram  mot betraktaren. Snön skiftar i blåa nyanser, i bakgrunden  syns en slyskog och längre bort anas ett blått berg. Vattnet är  mörkt och några träd är böjda över ån. Där vattnet möter snö,  vid strandkanten och vid de många snötäckta stenarna, skimrar  det av gult och orange. Vattnet virvlar till där och det bildas  märkliga mönster.
Ivan Bergdahl, ”Gådaån 1”, 86 x 110 cm, olja. Inköpt 2020. ©Ivan Bergdahl / Bildupphovsrätt 2022.

Juli 2022: ”Gådaån 1” av Ivan Bergdahl

Denna gång har vi en gästskrivare att skriva om Månadens verk; Torgny Åström inbjöds att skriva en av sommarens texter om en konstnär som är rikt representerad i regionens konstsamling.

Bilden visar ett vinterlandskap täckt av snö. Mitt i bilden är ett rinnande vatten, en å som slingrar sig fram mot oss. Den dyker upp långt borta i landskapet och blir allt bredare och större ju närmare den kommer oss. Det är en mulen dag, eftersom vi inte ser några skuggor. Den mulna himmeln är svagt grågrön. Vi anar ett mörkt blått berg långt borta och en slyskog med tunna svagt röda stammar, som lutar sig över ån. Snön skiftar i olika svaga nyanser, men är aldrig helt vit. Vattnet är mörkt, ute i ån finns stenar, som små öar, täckta av snö. Träden är avlövade och böjer sig över ån. Det mest lysande i bilden är där vattnet möter snö, vid strandkanten och vid de många snötäckta stenarna. Där skimrar det av gult och orange. Vattnet virvlar till vid dessa möten och det bildas märkliga mönster. Längst ner till höger i bilden blir dessa virvlar som årsringar eller som kronblad i en blomma. Vi är mitt ute i naturen. Det är vilsamt och skönt.

Allt är målat utomhus med oljefärg av konstnären Ivan Bergdahl, som dog 2021 96 år gammal. När han var ung var det naturligt och självklart att konstnärer ofta stod ute och målade. Det gjorde Ivan under hela sitt liv, oavsett väder. Det var bara när kölden var för hård så att oljefärgen stelnade eller vinden så stark att hans staffli blåste omkull som han tillfälligt avbröt sitt arbete. Förr måste konstnärerna blanda sina färger själva hemma i sina ateljéer. Några årtionden före Ivans födelse hade man uppfunnit den helt revolterande färgtuben, där färgpigmenten och olja var färdigblandad och det gick lätt att ta med sig ut i naturen. Med det gjorde konstnärerna helt nya upptäckter av vår underbara jord, nya motiv, nya ljusfenomen osv, allt detta blev möjligt att ta med i sitt konstnärliga arbete.

Ivan Bergdahl föddes en gång för länge sedan vid Gådaån/Gådeån i Härnösand, just den å som är motivet i den här målningen. Efter ett långt kringresande konstnärsliv fick han också avsluta sitt liv vid samma å. Under större delen av sitt liv var han konstnär, med det rinnande, forsande vattnet och de stora vida skogarna i norr som sina vanligaste motiv. Han och hans konstnärskollegor ville då visa oss på den orörda naturens mäktighet. De vill få oss att förstå hur liven på vår jord hänger samman. Fortfarande kan vi se deras bilder i hem och i offentliga miljöer, på sjukhus, i skolor osv. Där kan vi stanna upp, se och låta oss påverkas. Region Västernorrland har under många år köpt in och sett till att vi alla kan ta del av detta. Av Ivan Bergdahls verk finns i denna samling minst 47 målningar som Region Västernorrland förvaltar och låter oss se i olika sammanhang.

Kanske du en dag stöter på just den bilden vi tittat lite närmare här. Stanna då upp och titta noga.

Torgny Åström

 

Torgny Åström, född 1940, utbildad på Konstfack under det tumulta konstlivet på 60-talet, under 70-talet redaktör för tidskriften för bildpedagogik Estetisk forum, under 80-talet redaktör för konsttidskriften Volym, under 90-talet chef för fotomuseum och under flera decennier utbildare vid Mittuniversitetet. 

 


Tillbaka till toppen