Flicka med skridskor ståendes på ett ben
Liv Strömquist, Isprinsessan, screentryck 50x70 centimeter. Inköpt 2020. ©Liv Strömquist/Bildupphovsrätt 2020.

Februari 2020: "Isprinsessan" av Liv Strömquist

Månadens verk, februari 2020

Vi ser en flicka, klädd i konståkningsutstyrsel med kort kjol och skridskor på fötterna, bland virvlande snöflingor. Flickan står i position med ett uppsträckt ben och böjer ner överkroppen. Hon håller sina händer runt vristen och vi ser att det har hänt. Det som hänt så många flickor och kvinnor i världshistorien. Mensen har kommit eller den har runnit över i ett ymnigt flöde. Byxorna i grenen har färgats röda.

Bilden är tecknad i svartvitt men blodet är det enda som har färg. Det röda som så dramatiskt sticker ut.

Bilden hängde under en tid i tunnelbanan i Stockholm och skapade rubriker när Sölvesborgspolitiker under våren 2019 refererade till den som ”Menskonst”. Något som enligt dem var utmanande samtidskonst.

Allt genom konsthistorien har kvinnor till exempel skildrats nakna tillsammans med påklädda män. Kvinnorna har stått, legat, suttit bland män som i vardagslag sysslat med konverserande, ätande eller dylikt fullt påklädda och ingen har reagerat över detta. Som om det vore det naturligaste i världen!

Men när konstnärer skildrar den naturligaste situation, mensblod som sipprat ut, då utbryter starka reaktioner.

Konsten har den förmågan. Att uppröra. Ofta är det svårt att i förväg veta vad som ska skapa starka känslor. Motiv som det vore lätt att tro skulle skapa reaktioner passerar obemärkt medan andra oförståeligt upprör i olika skala.

Det är därför svårt att göra sig till språkrör för en hel grupp. Vi är alla olika med olika erfarenheter som påverkar hur vi ser på konst, hur vi upplever det vi ser och det vi tar del av.

Vår uppgift som konsthandläggare är att ge alla lite av varje och också emellanåt våga vara utmanande och ge det ingen visste de kunde få.

Liv Strömquist är född 1978 i Lund och är serieskapare och konstnär med många seriealbum som blivit översatta och dramatiserade flera gånger.

Hon har ägnat sig åt politisk aktivism, främst i feministiska frågor, men även i frågor om tredje världen och asylpolitik. Hennes serier handlar ofta om att ifrågasätta olika typer av makt.

Liv Strömquist är utnämnd till hedersdoktor vid Malmö högskola med motiveringen:
"Liv Strömqvist har bidragit starkt till vetenskapligt förankrad folkbildning. Hon har visat att det som historiskt sett har ansetts vara det mest privata är grunden för hur samhällen byggs. Strömquist rör sig ledigt mellan sociologisk och psykologisk teori och historiska förlopp och granskar våra föreställningar om det heterosexuella parförhållandet, den romantiska kärleken och kärnfamiljen"


Tillbaka till toppen