Tavla med ett motiv av en flicka står framför ett fönster. Hon är klädd i orange tröja, vitt förkläde och grön huvudbonad och håller i en korg.
Eric Elfwén, Flicka med korg, olja, 71x59 cm. Inköpt på 1950-talet. ©Eric Elfwén/Bildupphovsrätt 2020. (klicka på bilden för en förstoring)

December 2020: "Flicka med korg" av Eric Elfwén

Månadens verk, december 2020

En ung kvinna sitter på en stol framför ett fönster. I fönstret kan anas natur, träd. En bit av ett bord syns på ena sidan med en kaffekanna på. I knät håller hon i en korg. I korgen ligger något gult och hon håller sin ena hand som om hon strax ska ta upp det som ligger där.

Hon är klädd i brun kjol med vitt förkläde, sjal runt halsen och mössa på huvudet. Lite av hennes svarta hår syns längs mössans kant. Hennes tröja är starkt orange. Hon har en neutral min men hennes mörka ögon tittar åt sidan. Färgerna på målningen är starka.

Väggen starkt blå, kannan grön och de reflekteras också i kvinnans ansikte och händer. Hennes händer är grova. Målningen har rena färger som ser ut att vara pålagda med stark säkerhet om var de ska placeras. De rörliga linjerna gör motivet levande.

Varför sitter hon där? Är hon på besök? Har hon tagit med sig fika till någon som bor i huset? Har hon bakat, är det hennes bak-utstyrsel? Vita förklädet och den enkla mössan. Är hon på sin vakt med ögonen som spejar åt sidan eller kommer målet för hennes utflykt där och ska sätta sig?

Målningen har en enkel ljus ram. Tavlan är gissningsvis gjort på femtiotalet men har ett otidsenligt uttryck. Färgerna, fräschheten väger upp det lite ålderdomliga motivet med den unga kvinnan i kjol och förkläde som i titeln kallas flicka. Konstnärens blick låter oss ta del av situationen och av det vi ser på bilden kan vi göra oss en historia. Vi kan också brodera ut den.

Ett narrativ kan ta form i oändlighet. Vi kan lägga in historier vi hört, våra egna livsöden och de människor vi på vår väg passerat och som rört våra sinnen. Vårt bagage av kunskap möter konstnärens ögon. Konstnären kan ha skildrat en verklighet eller kan ha riggat upp för en verklighet hen vill förmedla. Vi kan vara långt ifrån men vi har möjlighet att göra berättelserna till våra. Konsten kan bli vår och konstnären bara ett verktyg för att få igång vår fantasi. Vågar vi? Ge oss ut på äventyr i vårt eget inre rike. Ibland kan vi möta oss själva utan skyddsnät och ibland kan vi upptäcka något nytt om oss, hos oss.

Eric Ragnar Elfwén, föddes i Stockholm 1921. Han var målare, skulptör, glasmålare och designer. Eric Elfwén studerade bland annat vid Konstfack i Stockholm. Han hade sin debututställning 1944.

Eric Elfwén har gjort väggmålningar, glasmålningar och haft många offentliga uppdrag och hans glasmålningar finns i flera kyrkor. Han arbetade också i emalj och mosaik som även de finns i offentliga miljöer.

Han är representerad bland annat på Moderna museet samt Victoria and Albert Museum i London.


Tillbaka till toppen