Februari 2023: "Port i Toscana" av Eva Ljungdahl

En blågrå dubbeldörr i trä med ett litet nyckelhål och ett trähandtag. Stenhuset ser vi bara en liten del av runt dörren. Huset är ockragult, rappat med fläckar där putsen fallit bort. Marken utanför är vit av solljus som en fyrkant med uppväxt gräs och grönska runt sig. En blomspaljé på ena sidan. På den klättrar en växt med rosa blommor. Bredvid en vit vallmo. På andra sidan en högre rödaktig växt och gräset som växer ut framför dörren. Solskenet är starkt.

Eva Ljungdahl, "Port i Toscana", 36 x 59 cm, litografi. Inköpt 1995.
©Eva Ljungdahl/Bildupphovsrätt 2023.

En enkel blågrå dubbeldörr i trä, där brädorna syns tydligt med markanta horisontella linjer och en mittenlinje. På dörren ett litet nyckelhål och ett trähandtag. Den är ingången till ett stenhus som vi bara ser en liten del av runt dörren. Huset är ockragult, rappat med fläckar där putsen fallit bort. Marken, direkt utanför, är vit av solljus som en fyrkant med uppväxt gräs och grönska runt sig. En blomspaljé på ena sidan. Pinnar ihopsatta av snöre. På den klättrar en växt med rosa blommor. Bredvid en vit vallmo. På andra sidan en högre rödaktig växt och gräset som växer ut framför dörren. Solskenet är starkt.

Vad väcker en sådan bild för minne och tankar?

Denna bild är uthängd på en geriatrisk avdelning i Sundsvall.
Den kan användas som en resurs i vården. Genom att personal tillsammans med patienter tittar på konsten som finns i lokalerna och för samtal utifrån den kan det stimulera patienternas mående. Detta har gjorts i ett större projekt i Region Stockholm.

Resa i tid och rum – är en konstvandring för patienter på två geriatriska avdelningar på Nacka sjukhus där patienterna som regel är äldre eller i övre medelåldern, multisjuka och med fysiska och/eller kognitiva funktionsnedsättningar av varierande slag.

Konstvandringarna har till syfte att vara ett verktyg för att bejaka det friska i patienten med hjälp av konsten och därigenom öka upplevelsen av hälsa.

Konstvandringarna kan liknas vid en guidad tur genom en konstutställning där samtalet med patienterna står i centrum. Patienterna ges möjlighet att uttrycka sina egna tankar och reflektioner och ta del av andras.

I cirka 45 minuter leder någon i personalen ett antal deltagande patienter runt på vårdavdelningarna där konstverk på elva ställen visas. Tio av verken är placerade inne på avdelningarna och är inskaffade för ändamålet. Det elfte är en väggbaserad keramikinstallation.

Konstverken på avdelningarna används också för spontana, kortare konstvandringar med enskilda patienter.

Projektet började som ett initiativ från personalen som ville ha meningsfulla gemensamma aktiviteter för denna grupp av patienter, som kan erbjuda fysisk och intellektuell stimulans. Konstvandringarna vill ”ta till vara och ge patienter, personal och anhöriga på besök möjlighet till samtal. Uppmuntra kreativitet och fantasi och kunna ge rum för reflektion, distraktion, stimulans och tröst”.

Konsten har valts ut av konstansvariga på kulturförvaltningen Region Stockholm, i dialog med verksamheten på avdelningarna. ”Urvalet av konstverk har gjorts för att det ska kunna tala till flera sinnen. De flesta verken är bilder – målningar, fotografier, teckningar och grafik – som riktar sig till synsinnet, men utställningen innehåller också ett antal verk i keramik som patienterna kan beröra taktilt. Vidare ingår ett ljudkonstverk med hörlurar. Tanken är att konsten inte bara ska ha en dekorativ funktion utan stimulera till estetiska erfarenheter, tolkande processer och dialog. Därför har verk valts som inte bara är ”vackra” i vardaglig bemärkelse utan också har en nivå av komplexitet och mångtydighet som erbjuder olika slags associationer och tolkningar.” står att läsa i den rapport som skrivits om projektet.

En rapport från den följeforskning som gjordes kring dessa vandringar för att se om konstvandringarna utgjorde ett berikande inslag i vårdmiljön. Den ville också undersöka den konstpedagogiska metod som utvecklats för vårdmiljön

”Rapporten konstaterar att konstvandringarna ger stimulans åt patienterna både kognitivt och perceptuellt. Dessutom berikar konstverken vårdmiljön för patienter och personal. Rapporten kopplar konstvandringarna till tankar om existentiell hälsa och betydelsen av att stärka patienternas agens och sociala delaktighet”

Rapporten (i pdf-format) kan läsas på Region Stockholms webbplats

Följeforskningen har genomförts av Max Liljefors, professor i konsthistoria och visuella studier vid Lunds universitet och Åsa Alftberg, etnolog och universitetslektor vid Fakulteten för hälsa och samhälle, Malmö universitet.

 

Eva Gunilla Ljungdahl, född 1946 i Sundsvall, är en svensk målare och grafiker.
Hon arbetar främst i olja, akvarell och akryl men också med grafik. Motiven är ofta hämtade från naturen. Hon är filosofie magister i ryska, franska och engelska men har sedan 80-talet helt ägnat sig åt konsten och har sin ateljé i Glombo utanför Delsbo, Hälsingland.

 


Tillbaka till toppen