En detaljerad beskrivning finns i artikeln.
Mirjam Hemström Farsi, "Inslagsikat". Väv plastband, 80 x 110 cm. Inköpsår 2023. © Mirjam Hemström Farsi / Bildupphovsrätt 2024.

December 2024: "Inslagsikat" av Mirjam Hemström Farsi

En väv med rödvita plastband som bildar ränder på snedden. Dess varptrådar är tvinnade till små snören längst ner cirka 15 centimeter långa. Inslagen sticker ut på båda sidor höst upp och bildar ett svall av band som rinner ner på sidor av den vävda biten. Allt bildar en kroppsliknande form. Likt en överkropp som bär en poncho.

Namnet på verket är inslagsikat. Ikat är ett av världens äldsta sätt att skapa mönster på tyg. Tekniken har utvecklats på olika platser på jorden, oberoende av varandra och under olika tidsepoker. Ordet ikat kommer från malaysiskans meng-ikat som betyder binda, vira, knyta om.

Regionens konstsamling består av många verk. Det har köpts in konst under många år och lokalerna är utspridda över ett stort område. Att presentera Månadens verk har varit en möjlighet att fler kunnat se ett verk som är svårt att komma i kontakt med på grund av avstånd eller otillgängliga lokaler.
Sedan 2017 har Konsthandläggarna presenterat ett verk ur samlingen lite närmare. Månadens verk. Det har skrivits en syntolkning av verket och om ett tema som berört en konstnärlig teknik, vinkel eller vårt arbete.

Tack alla ni som läst!

Nu lägger vi ner detta projekt och går vidare till att tillgängliggöra regionens konst på andra sätt.

Att presentera konsten och göra den tillgänglig ingår i vårt uppdrag och detta kan göras på många sätt. Visningar, texter som kan läsas vid verket, projekt med personal som i sin tur kan involvera konsten i sitt arbete till exempel använda den för att sätta i gång samtal.
Uppmärksamma att den gör skillnad. Alla tidigare Månadens verk finns tillgängliga att läsa på Regionens hemsida till och med 25-01-31. 

Region Västernorrland - Månadens verk

Avslutar med en del av texten till Månadens verk november 2022.

All konst och kultur kan korsbefrukta våra sinnen. Vi är så fantastiskt konstruerade så att vi kan läsa ut något annat än det vi ser. Genom att vi har ett inre med tankar och känslor som bearbetar det vi möter så kan vi samla in, bearbeta, och analysera. Denna förmåga har i urminnes tider gett konstnärer möjlighet att föra ut budskap som inte möter publiken direkt. Konst kan därför ha en stark påverkanskraft. Konst kan ha makt. Den kan locka fram, informera, berätta, skrika ut budskap till de som är öppna för att höra. Konsten har använts politiskt av konstnärer för att kritisera regimer, system och uppmärksamma samhällsfrågor. Det har varit ett redskap för att tala utan att säga något. Varför skulle annars makthavare och politiker vilja tysta, sätta regler och begränsa kultur? Varför skulle annars kultur göra dem så bekymrade? Konstnärer har blivit fängslade, beskurna sin frihet, tystade, förr liksom i nutid, just för att konsten kan ge röst åt de förtryckta, de orättvist behandlade. Så starkt att det kan skapa revolutioner.
Kultur kan ha dubbla budskap. Ingenting är sagt men säger allt. En bild kan ge oss en orkester. Den kan ljuda inuti oss. Ibland klarare och tydligare än sutto vi i en konsertsal.

Mirjam Hemström Farsi är designer och konstnär född och uppvuxen i Härnösand. Baserad i en ateljé i Gustavsberg arbetar hon med utställningar och offentliga konstuppdrag, både självständigt och med vävgruppen Studio Supersju.
På hennes hemsida kan vi läsa att hon arbetar:
Mellan traditionellt hantverk, experimentella tekniker och digitala verktyg, med inspiration från mobila bostäder, textilarkitektur, liminala utrymmen och platser vi längtar efter, identifierar Hemström Farsi sig som en "Rymdens vävare”.
Mirjam Hemström Farsi är utbildad vid Textilhögskolan i Borås.

Allt gott, goda helger och ett nytt gott 2025!

Följ gärna vårt arbete i sociala medier. 
Instagram: konstvasternorrland
Facebook: Konst Västernorrland

 


Tillbaka till toppen