Porträtt målat av Sören Olsson, olja, 90 x 74 cm. Målat 1956. ©Sören Olsson /Bildupphovsrätt 2022.

December 2022: Porträtt av Sören Olsson

En äldre man sitter utomhus på en stol. och är placerad i främre hörnet av målningen. Han är avbildad snett uppifrån, han tittar framåt, så betraktaren möter inte hans blick och vet inte vad han ser. Det som syns på målningen är hans överkropp och övre delen av låren och hans ena knä. Han har sina båda händer ihop lagda i knät, på ena armen syns ett armbandsur. Mannen har grått, bakåtkammat hår, flint på toppen och grå lite buskiga ögonbryn. Han bär vit skjorta med uppkavlade ärmar, mörkorange kortbyxor och på hans ena knä hänger en gul tröja. Han ser avslappnad och förnöjd ut. Hans läppar är slutna men pekar en aning uppåt. I bakgrunden grönska, växtlighet och stenar. Målningen är innesluten i en guldram och har en plakett med texten: Lasarettläkaren och styrelseman. Med lic Bruno Fernström

Bruno Fernström, 1891–1962 född i Malmöhus län, var en svensk läkare. Han arbetade som lasarettsläkare vid Härnösands lasarett 1933–1956. Han skrev artiklar om kirurgi. Vid sidan av sitt arbete var Fernström verksam som konstnär. Hans motivvärld kretsade runt stadsmiljöer, blomsterstilleben och bibliska motiv. Om somrarna var Fernström granne till Ingmar Bergman i Arild och de möttes i ett slags mystisk-religiös livsåskådning.

Porträtt – att avbilda en människa och där få fram dess karaktär och säregna drag kan ge ett hum om vem personen är/var eller ge en bild av hur personen vill/ville framstå. Att framställa människors mest fördelaktiga sida – visa makt, ställning, ekonomisk framgång har varit ett sätt att porträttera. Konstnärer kan ha fått ett uppdrag och på det sättet målat uppdragsgivarens önskemål om vad porträttet ska säga. Konstnärer kan också ha fått fria händer att tolka personen utifrån sin egen upplevelse.

Det finns många sätt att ta sig an ett porträttuppdrag. Är det utsidan eller insidan som ska komma fram. Porträtt kan ta lång tid. Tid för konstnär och motiv att lära känna varandra och under tiden kan också porträttet förändras. En konstnär kan avbilda det som syns och det som är materiellt eller kan avbilda vad personen som sitter framför har för karaktärsdrag. Dess innersta själ.

En medicine licentiat, det vill säga en utbildad läkare, hade på Bruno Fernströms tid hög status och auktoritet. Den ställningen hade kunnat skildrats. Sören Olsson, konstnären som målat Bruno Fernströms porträtt valde istället en annan väg. Han var vän med den porträtterade och gav med denna återgivning en annan bild av personen – läkaren. Här möts betraktaren av en man vardagsklädd i avslappnad pose. Omgivningen stärker intrycket av värme.

I början av artonhundratalet var det vanligt med konterfejare – porträttmålare som under vintern målade schablon porträtt på män i uniformer eller frack och kvinnor klädda i senaste modet osv och utelämnade ansiktena. För att sedan sommartid fara runt med färdigmålade porträtt till biskopar, landshövdingar, överstar och deras hustrur och måla in deras ansikten i det som var utelämnat och komplettera med personliga markeringar.

Sören Olsson, senare Dackerman, född 1914 i Ullånger, död 9 september 2002 i Sollentuna, var en svensk målare.

Sören Olsson studerade bland annat vid Akademie der Bildenden Künste München  Statens Kunstakademi i Oslo. Han gjorde en del offentliga arbeten. Hans konst består av stilleben, porträtt, figurer och landskap huvudsakligen utförda i olja eller akvarell.

”Det kan vara små förändringar på mungiporna som avgör om du ser glad eller ledsen ut. Minimalistiska ansiktsuttryck som förmedlar känslor till betraktaren.”
Björn Nordström, porträttmålare.

 

 

 

 

 


Tillbaka till toppen