Bildkollage i svart, vitt och blått
"Det blir sommar igen", 47 x 61 cm, litografi. Inköpt 1972. ©Bengt Landin / Bildupphovsrätt 2022

April 2022: "Det blir sommar igen" av Bengt Landin

Månadens verk april 2022

Ett collage av bilder uppdelad i tre delar uppifrån och ner. Högst upp ett dukat bord med dignande karotter, tallrikar och fyllda vinglas. Bilden tryckt i svart med ljusblå inslag. I mitten av den övre bilden är en mindre bild, helt i svartvit, infälld. Det är en bild av en flygande helikopter som det står ARMY på. Nedanför den syns siluetter av fyra militärer med dragna vapen.

Mittendelen är en svartvit bild av två ansikten. Två militärer klädda i hjälm som båda tittar åt höger. I bakgrunden syns en del av ett söndersprängt hus.

Nedre delen visar några kärl på ett bord som överlappas av vita blommor som ser ut att sväva över bordet. En del av detaljerna är blåa och kring dem finns också några oformliga blåa fält.

Bilden kan visa kontrasten av att livet pågår som förut på en plats samtidigt som en annan är full av krigets fasor.

Eller, som för våra ukrainska grannar, kontrasten mellan att ena dagen arbeta, ha möten, gå ut och äta, roa sig för att nästa dag vakna upp och hela livet är ställt på ända? När gatorna är fyllda av militär och bomberna viner. När vardagens lunk blivit utbytt mot att försvara sitt land, ta skydd eller kanske planera för flykt.

Bilden är gjord 1971 av konstnären Bengt Landin. Den skildrar säkerligen Vietnamkriget som då utkämpades. Konstnärer har döpt bilden till Det blir sommar igen. Det kan vara en förhoppning att kriget en dag ska ta slut eller ett konstaterande att vi kan fortsätta leva som vanligt i vår del av världen medan krig härjar i andra. I Vietnam tog det ytterligare fyra år innan kriget tog slut.

Eller var konstnärens budskap ”sprid blommor istället för bomber”, ja det är fritt att tolka.

På 70-talet var konsten mera politisk och drog sig inte för att skildra svåra saker. Många konstnärer var engagerade i aktuella frågor och deras verk inlägg i debatter. Flertalet grafiker skildrade världsläget och bilderna trycktes med svärta. Ett samtida uttryck på den tiden ses idag ur ett annat perspektiv. Nu upplevs bilderna kanske som mörka och deppiga. Vi som hänger upp konsten i regionens lokaler har svårare att hänga upp dessa bilder utan att få reaktioner från personal och besökare. Väl förståeligt. Idag när vårt mediaflöde har exploderat och vi får information sköljd över oss i en strid ström blir en bild som denna ännu en påminnelse om världens tillstånd. Som vi, vid ett besök på en vårdinrättning, kanske inte är i stånd att ta till oss.

Bengt Landins bild kan vara en reflektion över hur fort våra liv kan vända, om att vi inte kan ta våra liv för givna. En sak vi så väl blivit medvetna om under pandemin och som återigen gjorts sig påmind med kriget i Ukraina. Bilden från 1971 har nu aktualiserats och kan ses med en annan blick.

Bengt Landin är grafiker och bildkonstnär född 1933 i Stockholm. Han studerade vid Konstfack och Konstakademin i Stockholm, Landin var även verksam som lärare vid Konstfack. Hans verk skildrar ofta människor och djur och hans stil växlar mellan realism och surrealism. Motiven har starka färger och noggrant återgivna detaljer.

Med den här bilden visar han en allvarligare sida än de andra regionen har i sin ägo.


Tillbaka till toppen