Minoritetsspråk

För att uppfylla bibliotekslagens-, språklagens- och minoritetslagens skrivningar är vår målsättning enligt den regionala biblioteksplanen för Västernorrland 2023–2026 att:

  • Utveckla, använda och sprida former för dialog och samråd med olika grupper, exempelvis barn och unga, nationella minoriteter och urfolket samerna, samt personer med funktionsnedsättning.
  • Höja den generella kunskapsnivån inom prioriterade områden, som nationella minoriteter och urfolket samerna, mångspråk, och tillgänglighet.

Två exempel på våra utvecklings- och fortbildningsinsatser

Ringar på vattnet

Ringar på vattnet är ett metodstöd som ska inspirera bibliotek att stärka barn och ungas identitet som urfolk och nationella minoriteter samt ge stöd till utveckling av biblioteksverksamhet utifrån barnens behov och önskemål. I metodstödet finns råd, tips och vardagsberättelser från fyra bibliotek.

Publikationer (rvn.se)

Metodstödet finns också som Digiteketkurs.

Ringar på vattnet – Metodstöd för samråd med barn och unga tillhörande de nationella minoritetsgrupperna (digiteket.se)

Det går även bra att kostnadsfritt beställa Ringar på vattnet via biblioteksutveckling@rvn.se.

Fortbildningspaket om nationella minoriteter

Tillsammans med regionbiblioteken i Norr- och Västerbotten samt Jämtland Härjedalen sammanställer vi ett digitalt kompetenspaket om urfolket samernas och de nationella minoriteternas historia, kultur, litteratur och språk. Den färdigställda delen i paketet rör urfolket samerna.

Sveriges nationella minoriteter och urfolket samerna: litteratur, språk och kulturhistoria (digiteket.se)

Kontakt

Johanna Nord Ambrosson

E-post: johanna.nord.ambrosson@rvn.se


Tillbaka till toppen