Residens med inriktning barn och ungas kulturarv
Region Västernorrland utlyser ett kulturarvsresidens i samarbete med Kramfors kommun. Du som är yrkesverksam inom något konst-/kulturområde kan söka residenset och få möjlighet att utforska barn och ungas kulturarv.
Om residenset
Syftet med residenset är att främja och stimulera kulturarvsområdet samt att arbeta för målen i Strategiskt kulturarvsprogram för Västernorrland 2021-2024. Det är viktigt att fler berättelser lyfts fram och att människors historiska och kulturella medvetenhet stärks. Med detta residens vill vi bidra till att kulturarvet ska vara angeläget för alla. På så vis kan fler berättelser främjas och varierande perspektiv på historien belysas.
Vi vill visa allt material som finns tillgängligt som inspiration för dig. Under residenset kan du få möjlighet att göra research kring inriktningen, utifrån ditt eget skapande. Detta kan innebära:
- tillgång, introduktion och information om kulturarv/kulturmiljöer i Härnösands kommun.
- ta del av kunskap och samlingar hos arkiv, bibliotek och museum samt intresseföreningar.
Residenset är inget vistelseresidens, eftersom du inte kommer att erbjudas logi. Arbetet kommer att ske på den plats du helst arbetar, med besök och kontakt med samverkansparterna utifrån ditt intresse. Arbetet inom residenset ska omfatta en månads arbetstid, som kan fördelas över en längre period, dock max fyra månader. Tidpunkt för residensets genomförande sker i överenskommelse mellan den sökande och samverkansorganisationerna.
Under residenset förväntar vi oss att du:
- tillgängliggör resultatet av arbetet för en allmänhet i länet, gärna med hjälp av digitala kanaler. Rättigheterna till resultatet tillfaller dig men samverkansorganisationerna har rätt till att tillgängliggöra ditt arbete i respektive verksamhet under en begränsad tid.
- berättar om ditt skapande genom intervjuer och/eller löpande marknadsföring på sociala medier under tiden residenset pågår.
Region Västernorrland bistår med arvode, samordnande av träffar och studiebesök samt förmedlande av kontakter under residenset.
Residenset erbjuder:
- Arvode för en månads arbete om 50 000 sek + moms (F-skatt är ett krav). Arvode betalas ut per faktura.
- Studiebesök
- Kunskapsunderlag
- Kontaktperson på varje verksamhet
- Stöd vid tillgängliggörande insatser
Kriterium för den sökande
- Du ska vara yrkesverksam inom något konst-/kulturområde (bildkonst, bygghantverk, dans, film, musik, konsthantverk, litteratur, slöjd, teater e.tc.)
- Du ska vara registrerad för F-skatt
- Du ska vara bosatt i eller ha kopplingar till Västernorrlands län
Urvalet görs av en arbetsgrupp med representanter från samverkansorganisationerna.
Residenset kopplar till Västernorrlands regionala utvecklingsstrategi
Kulturarvsresidenset bidrar till uppfyllandet av den regionala utvecklingsstrategin för Västernorrland. Ett kontinuerligt berättande och kunskapsbyggande om vår historia och samtid är en förutsättning för fri åsiktsbildning och demokrati. Residenset medverkar till livslångt lärande och delaktighet och bidrar till social sammanhållning och folkhälsa.
Samverkansparter
Kramfors kommun
Kultur är en viktig hörnsten i vårt samhällsbygge. Kramfors kommuns kulturarbete är i mångt och mycket publikt med starkt medborgarfokus. Det sker framförallt i Kulturskolans, Bibliotekets och Kultur- och fritidsavdelningens regi på våra olika scener och muséer, i konsthallen, på biblioteken och skolorna, men även på särskilda boenden, i daglig verksamhet och inom äldrevården. Vi stöttar även föreningslivet i deras arbete med att skapa levande kulturliv och kulturmiljöer över hela vår kommun.
Kultur och fritidsavdelningen finns tillgänglig för frågor om de kulturarv och kulturmiljöer som finns i kommunen. Vi kan förmedla kontakter och ge vägledning, tips och råd. I mån av tid guidar vi gärna till olika kulturmiljöer runtom i kommunen. Vår konstintendent kan bistå med att visa kommunens konstsamling och bidra med sakkunskap. Kramfors bibliotek har god kunskap om lokalhistoriskt material.
Regionbibliotek Västernorrland
Regionbibliotek Västernorrland är ett regionalt resurscentrum för biblioteksutveckling i Västernorrland. Under residensperioden kan verksamheten bistå med att förmedla kontakt till bibliotek i och utanför länet. Biblioteken kan till exempel erbjuda databaser inom släktforskning och samlingar av lokal litteratur.
Riksarkivet i Härnösand
Riksarkivet i Härnösand bevarar arkiv från i första hand lokala och regionala statliga myndigheter från Norrbottens, Västerbottens, Västernorrlands och Gävleborgs län. I arkiven finns handlingar från medeltid fram till idag. Riksarkivets uppdrag inkluderar bland annat att svara på frågor ur arkiven och att göra materialet tillgängligt och sökbart. Under residensperioden hjälper Riksarkivets personal till med att söka fram intressanta historiska dokument ur sina samlingar samt bistår med att ta kopior av arkivmaterial för den som inte vill besöka oss på plats i Härnösand.
Västernorrlands museum
Västernorrlands museum arbetar med att förvalta och förmedla länets kulturarv från förhistorien fram till modern tid. Här finns experter inom arkeologi, kulturmiljö, samlingsförvaltning och utställningsverksamhet och här finns länets hemslöjdskonsulenter. Museet erbjuder besök i samlingar och arkiv under ledning av etnologer, antikvarier och konservatorer och kan bistå med expertis kring historiska källor och möjlighet att förmedla resultatet av ett residens.
Sista ansökningsdag
Sista dagen för ansökan är 2024-08-07. Eventuella intervjuer inför beslut om mottagare av residenset sker under vecka 33. Beslut meddelas senast under vecka 34.
Skicka din ansökan via e-post till: region.vasternorrland@rvn.se markera e-postmeddelandet med "Kulturarvsresidens Västernorrland".
Mejlet för ansökan ska innehålla:
- Ansökningsbrev med kortfattad beskrivning av ditt kulturutövande, varför och hur du vill uppmärksamma barn och ungas kulturarv i Kramfors kommun, vilken anknytning du har till Västernorrland samt vilket stöd du förväntar dig att få under din residensperiod. Högst 1500 ord.
- Dokumentation av dina tidigare verk/projekt, 3-6 bilder eller liknande dokumentationer, varav två av dessa kan ersättas och i stället utgöras av länkar till tidsbaserade verk. Varje enskild bild får ej överstiga 1MB.
- CV (max 2 A4-sidor).
- Adress till webbsida eller andra sociala medier.
- Kontaktinformation