Deltagare som sitter och samtalar med varandra under eventet För en bättre kompetensförsörjning

Vägen till bättre kompetensförsörjning: tvärsektoriellt arbete

2024-10-23 09:07

14 och 16 oktober samlades representanter, politiker och beslutsfattare för att prata konkreta åtgärder för en bättre kompetensförsörjning. Eventen, som var en uppföljning av fjolårets Lärkrafts-konferens, satte fokus på vikten av strukturerad och tvärsektoriell samverkan.

- Jag åtar mig att lyfta fram resultaten och utmaningarna från dessa dagar i de politiska forum där jag deltar, som länets Regionala samverkansråd och Stora samverkansrådet. Tillsammans kan vi lösa kompetensförsörjningen för Västernorrland, säger Sara Nylund (S), vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

Sara Nylund (S), vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden tog emot en symbolisk stafettpinne från samlingen 14 oktober och bar med in i tankesmedjan för nyckelaktörer och beslutsfattare 16 oktober. 

En gemensam samhällsutmaning

Under den första dagen, ledd av moderator Martin Sande, diskuterades aktuella behov och utmaningar inom kompetensförsörjningen. Flera framstående talare delade sina insikter, bland annat Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner, som påpekade att vi står inför en samhällskris som kräver omedelbara och samordnade insatser i hela landet. Det är inte bara i Västernorrland demografin är utmanande. Dessutom diskuterades utmaningarna för småföretagare av Joakim Sjöstedt från Företagarna tillsammans med Annelie Ringbro, Timrå kommun.

Från idéer till handling

16 oktober fokuserade på att konkretisera idéerna som kommit fram. Genom en tankesmedja för nyckelaktörer och beslutsfattare samlades deltagarna för att förbereda en gemensam agenda för politiska insatser framöver. En av de centrala punkterna var behovet av att undvika uppsplittring i samverkansområden, vilket kan leda till att viktiga samband och helhetsperspektiv går förlorade. En deltagare påpekade: "Vi måste se till helheten för att kunna nå hållbar utveckling och adressera de mål- och intressekonflikter som finns."

Framåtblickande insikter

Det framkom också en önskan om att stärka de strukturer som möjliggör tvärsektoriell samverkan, vilket anses avgörande för att effektivt hantera komplexa samhällsutmaningar. Dessa förslag kommer att ligga till grund för det fortsatta arbetet med att forma en kraftfull och hållbar kompetensförsörjning i Västernorrland. Där blir Västernorrlands kompetensråd en viktig pusselbit.

- Från tankesmedjan 16 oktober tar jag med mig att det finns stor vilja att mötas och att hitta lösningar. De konkreta förslag som kommit fram tar vi med oss till Västernorrlands kompetensråd, som är nystartat 2024, säger Urban Åström, sammankallande kompetensråd och enhetschef för näringsliv och kompetensförsörjning Region Västernorrland och fortsätter: Nu ska vi jobba vidare med en konkret handlingsplan.

Tankesmedja 16 oktober stafettpinne.jpg

Om eventen "För en bättre kompetensförsörjning"

Dessa arrangemang är organiserade av Lärkraft Västernorrland och Västernorrlands kompetensråd, med finansiering från Tillväxtverket. Vi ser fram emot att leda utvecklingen som följer av dessa två dagar av dialog och samarbete. Vi bjuder också in till en uppföljande digital träff 4 november, som en fortsättning på arbetet.

Kontakta oss 

Urban Åström, enhetschef näringsliv och kompetensförsörjning, e-post:urban.astrom@rvn.se 

Rolf Bäckman, projektledare Lärkraft Västernorrland, e-post: rolf.lennart.backman@rvn.se

Frågor med hög grad av komplexitet kännetecknas av att de skapar ett stort engagemang hos medborgare, civilsamhälle och andra samhällsaktörer. Involverade parter är ofta beroende av varandra för att komma vidare.

Komplexa frågor skiljer sig från enkla och komplicerade frågor då de ofta är röriga, rörliga samt svåra att förstå och kontrollera. De kan också ha en lång historia och ibland finns mycket tydliga och ofta låsta åsikter om vad som är själva problemet och var lösningen finns.

Att hantera komplexa frågor:

  1. Mod att prata om svåra frågor för att arbeta fram lösningar tillsammans med många samhällsaktörer och medborgare.
  2. Förtroende som skapas genom öppenhet och delaktighet.
  3. Förutsättningslösa samtal med prövande av argument och respekt för varandras åsikter.
  4. Förmåga att klara höga nivåer av osäkerhet och komplexitet.
  5. Tillit som gör det möjligt att hantera osäkerhet och risk i relationer.
  6. Otålighet och tålamod.
  7. Kulturer av öppenhet, tillit och innovation.
  8. Insikt om att svaren inte finns i dag och att det krävs många perspektiv för att hitta lösningar.
  9. Samarbete med många olika aktörer.
  10. Kommunikation som skapas bäst på fysiska arenor med öppen och respektfull dialog.

Källa: SKR, politiska ledare om komplexa utmaningar


Tillbaka till toppen