Christine Feuk från SKR.
– När SKR började mäta de första åren såg vi inga jättestora skillnader, vilket gjorde att vi började fundera om det är ett verktyg som kan fånga upp trender över tid. Men nu kan vi se stora skillnader när vi blickar tillbaka, säger Christine Feuk, från Sveriges kommuner och regioner (SKR).

Negativa värderingar ökar enligt Sverigestudien – SKR-podd diskuterar vägen framåt

2024-12-02 09:57

Enligt den senaste Sverigestudien ökar negativa värderingar bland Sveriges befolkning, vilket väcker oro för framtiden. I SKR:s podd diskuterar experter hur man kan vända denna trend och främja en mer positiv samhällsutveckling.

Poddavsnitt #142 Ett samhällsbygge i gungning | SKR

Sverigestudien 2024 avslöjar en alarmerande ökning av negativa värderingar hos svenska invånare, vilket speglar en växande pessimism i samhället sedan 2009. Carola Gunnarsson, kommunpolitiker i Sala, uttrycker oro i SKR:s podd:

- Om bilden av samhället ser ut så här som den gör idag, blir man exempelvis inte benägen att studera eller starta företag.

Samtalet i podden, lett av Anders Nordh från SKR, inkluderar Rolf Bäckman, valideringskoordinator vid Region Västernorrland, och Christine Feuk, utvecklingsledare vid SKR.

Rolf Bäckman understryker behovet av att offentliga verksamheter måste bli bättre på att värna individen.

- Vi måste börja göra saker tillsammans och sluta skylla på varandra - vägen dit innebär att faktiskt nyfiket ta till oss av människors faktiska upplevelse av Sverige. Bilden är mycket smärtsam och det kan betyda att även verkligheten är det - väj inte undan inför bilden eller smärtan. Ta bilden för en bild – men påbörja samtalen nu, direkt! Låt det bli början på växande på-allvar samtal för att förstå vad som gör att sammantagen aggregerad politik och tjänstepersonsförhållningssätt tillsammans mer och mer upplevs stå i vägen för att förverkliga gemensam framtidslängtan, säger Rolf Bäckman.

Regionala utmaningar

Sverigestudien ger en nationell översikt kring våra nuvarande värderingar. Förutom den har Västernorrland en egen detaljerad analys som utgår från svar från näringsliv, civilsamhälle och offentligt anställda i vår egen region. En av Rolfs reflektioner kopplat till Värdegrundsanalys Västernorrland utifrån den del av kompetensförsörjningsarbetet som handlar om Validering och Livslångt Lärande är att i en regional tid när vi behöver visa oss kollektivt mer kompetenta än på länge är det tydligt att vi tillsammans gestaltar värderingar som såväl verkar för som emot våra framtidsintentioner.

En sak är klar, för att kunna ta tillvara människors hela kompetens behöver många aktörer jobba tillsammans och tillsammans med människor. För att det ska bli verklighet behöver vi på riktigt prata om hur vår samverkan kommer förbi dagens överdrivna försiktighet och gestaltade stuprörsmentalitet.

Värdegrundsanalys Västernorrland

Tillit och förtroende viktigt

Svenskar konsumerar i genomsnitt media i över sex timmar dagligen, vilket ökar exponeringen för olika typer av påverkan. Gunnarsson varnar kring det här i podden:

- Det finns aktörer som har intresse av att förstärka den negativa bilden av Sverige, säger hon och fortsätter: Vi har ett gemensamt ansvar att medverka till en positiv utveckling för våra medborgare.

Samtalet i podden betonar också vikten av att återvinna medborgarnas förtroende genom tydligare kommunikation från kommuner och regioner. 

Ta del av SKR:s poddavsnitt och fundera kring hur vi kan öka vår strävan mot en framtid präglad av positivitet och samverkan.

Poddavsnitt #142 Ett samhällsbygge i gungning | SKR

Tio-i-topp listan: Nuvarande värderingar 2024

Nedan presenteras de tio vanligaste värderingarna när medborgarna får beskriva nuvarande läge för nationen som helhet samt för Västernorrland där nyckelaktörer får beskriva nuvarande läge i vår region.

 

Sverige

Västernorrland

1 Våld och brott Osäkerhet om framtiden
2 Osäkerhet om framtiden Överkomliga bostadspriser
3 Skyller på varandra Byråkrati
4 Byråkrati Försiktighet
5 Konflikt/aggression Livskvalitet
6 Resursslöseri Stuprörsmentalitet
7 Kortsiktighet Tillväxt
8 Yttrandefrihet Samarbete/samverkan
9 Hat Arbetstillfällen
10 Arbetslöshet Digitalisering

Tillbaka till toppen