Johan Danielsson (S) Europaparlamentariker, ledamot i Transportutskottet
Johan Danielsson (S) Europaparlamentariker, ledamot i Transportutskottet. Vid Järnvägsforum Norr pratade han om hur järnvägskapaciteten är viktig för Sverige, då vi är ett land i utkanten av EU med stort behov av transporter till kontinenten.

Järnvägsproblemen ett hot mot den gröna omställningen

2025-04-03 09:07

Sveriges gröna omställning och industrins tillväxt är beroende av en effektiv järnväg. Under Järnvägsforum Norr blev det tydligt att den infrastruktur som en gång drev vår ekonomi nu är avgörande för att vi ska kunna möta framtidens klimatmål och fortsätta växa som nation.

Järnvägen är en oumbärlig del av den infrastruktur som krävs för att Sverige ska kunna hålla ett högt tempo i den gröna omställningen och samtidigt säkerställa att våra exportberoende industrier fortsätter att växa. Järnvägsforum Norr, som ägde rum i Umeå 27-28 mars, satte ljuset på infrastrukturens betydelse.

- Det är tydligt att Sverige står inför en unik möjlighet att vara drivande i en omställning som främjar tillväxt och svensk välfärd. Transportstråket från Hallsberg till Narvik binder ihop Sverige och är avgörande både för svenska företag och för den europeiska marknaden. Det finns stora behov av att få till Botniska korridoren för att skapa förutsättningar för näringslivet och för den gröna omställningen, säger Jonny Lundin (C), ordförande för regionala utvecklingsnämnden i Region Västernorrland och Botniska korridoren.

Anna-Britta Åkerlind (C) kommunstyrelsens ordförande Örnsköldsvik, Ulrika Heie (C) ordförande riksdagens trafikutskott och Jonny Lundin (C) ordförande för regionala utvecklingsnämnden i Region Västernorrland och Botniska korridoren.

Utmaningarna i ett europeiskt perspektiv

Johan Danielsson (S), Europaparlamentariker, betonade att EU har mycket ambitiösa mål för järnvägen, där en betydande del av godstrafiken ska flyttas till järnväg.

- För Sverige är järnvägens betydelse ännu mer påtaglig än för övriga Europa. Vi är ett exportberoende land och för att vår industri ska kunna växa och utvecklas måste vi ha fungerande transportlösningar som kan nå Europa utan hinder. Detta gäller särskilt när det kommer till tunga och voluminösa transporter som kräver specialinfrastruktur, säger Europaparlamentariker Johan Danielsson (S).

EU:s målsättning är att järnvägens andel av godstransporterna ska öka till 30 procent till år 2030, men som Danielsson påpekade, ligger utvecklingen långt efter målen. För att uppnå målen behöver vi inte bara mer fysisk infrastruktur utan även en konkurrenskraftig järnväg som kan konkurrera med andra transportslag som väg och sjöfart. Sverige behöver också effektivisera användningen av den kapacitet vi redan har genom bättre samordning och ett mer koordinerat system för tilldelning av järnvägskapacitet.

Infrastrukturen räcker inte till för industrins behov

Hitachi Energy, en central aktör inom förnybar energi, kämpar med att få sina tunga komponenter på mellan 400 och 700 ton transporterade till norra Sverige, vilket skapar både logistiska hinder och fördröjningar. Anna Karin Larsdotter, Transport and Heavy Lift Manager på företaget beskrev att det är lättare att transportera sina produkter till Europa, men från Ludvika till Norra Sverige är järnvägen inte ens ett alternativ.

Hitachi Energy tillverkar utrustning som möjliggör överföring av energi över långa avstånd och är en viktig aktör i samhällets omställning till förnybar energi.

- För oss är järnvägen en livlina för att nå kunderna, men vi är också beroende av att infrastrukturen är tillräckligt utvecklad för att hantera de tunga transporter som krävs. I vissa fall, när vikten på komponenterna överstiger 400 ton, kan de inte transporteras via järnvägen, vilket innebär att vi måste använda vägtransporter. Det här ger fördröjningar och ökade kostnader, sa Anna Karin Larsdotter.

Den gröna omställningen kräver effektivare transporter av tunga komponenter för energiöverföring och produktion. Företag som Hitachi Energy står inför stora utmaningar att transportera dessa på ett hållbart sätt. Larsdotter underströk att för att nå klimatmålen 2050, då 50 procent av all energi ska komma från el, behövs en infrastruktur som kan stödja tunga transporter.

Förutom Hitachi Energy deltog också Polarbröd och Volvo Lastvagnar som talare vid Järnvägsforum Norr. Samtliga har stora utmaningar när kapaciteten på befintlig järnväg är för låg och fysisk infrastruktur på vissa sträckor saknas.

Om Järnvägsforum Norr 

Nästa Järnvägsforum Norr äger rum i Jämtland-Härjedalen 2026. Arrangörer är Intresseföreningen Norrtåg i samarbete med: Botniska korridoren, Region Västernorrland, Region Gävleborg, Region Norrbotten, Region Västerbotten, Region Jämtland Härjedalen, Region Dalarna, Region Örebro, Nya Ostkustbanan och Norrbotniabanan. 


Tillbaka till toppen