
Hela Resele kraftsamlar kring sin lanthandel
2025-03-26 11:14
Resele i Sollefteå kommun är en bygd där gemenskap och innovation går hand i hand. Här fortsätter man att utvecklas med hjälp av engagerade föreningar och lokala initiativ, och den nya satsningen på lanthandeln är inget undantag.
Bygdens slogan ”mer än en by” fångar dess anda av gemenskap och framåtanda. Här finns en stark vilja att förbättra och utveckla området. I slutet av februari hölls ett bygdemöte för att gå igenom den enkätundersökning som Inflyttningsgruppen, Resele Lanthandel och kommunen genomfört i ett gemensamt projekt.
Affären viktig för bygden
Maaike Smit, landsbygdsutvecklare vid Sollefteå kommun, tog initiativ till projektet genom att söka finansiering från Tillväxtverket för att stärka lokal service i kommunens serviceorter. Hon har också haft god stöttning av Inflyttningsgruppen.
- Det kändes viktigt att göra något extra för lanthandlarna på mindre orter i vår kommun, som är så centrala för gemenskapen, säger Maaike Smit och fortsätter: Till exempel i Resele visar enkäten att värdskapet är fenomenalt, och det uppskattas jättemycket. Men det är ändå svårt att få det att gå runt, fast butiken är fantastisk. Därför jobbar Inflyttningsgruppen mycket med inflyttningsfrågor, men också hur vi kan göra den här bygden attraktiv för oss som bor här. Och då är affären väldigt viktig. Så när jag lyfter idén om att göra en kraftsamling och undersöka vad vi kan göra för att handla mer lokalt var alla positiva.
Andreas Margadant som är en av ägarna till Resele Lanthandel berättade om hur det går för dem under bygdemötet.
- Vi har kämpat med ekonomin, men med stödet vi får ser vi ljusare på framtiden, säger Andreas Margadant och fortsätter: Mitt mål är att nästa år ha ett litet plus igen. Därför kommer vi att satsa på en hybridbutik. Jag måste göra mer och mitt mål är att driva lanthandeln i tio år till.
Handla lokalt – en vana
Projektet inleddes med en omfattande enkät till bygdens invånare, som visade en stark vilja att handla lokalt. Nästan hälften av alla hushåll i Resele svarade, 140 stycken. Detta blev ett bra diskussionsunderlag för bygdemötet och när frågan kom vad som kan göras för att fler ska handla lokalt var förslagen många:
- Räkna ut en summa kring hur mycket vi kan försöka handla varje månad per hushåll
- Prata med era grannar och vänner om enkäten och om butiken
- Tänk på att varje krona räknas för Resele Lanthandel
- Längre öppettider
- Förbättra prismärkningen med mera.
Någon bybo sade också att ”Vi måste ändra våra vanor och medvetet välja att handla här”.
Planerna för framtiden inkluderar en hybridbutik med mer flexibla öppettider för att öka tillgängligheten och konkurrenskraften. När det offentliggjordes så rungade applåderna.
- Det kommer att ge oss bättre möjligheter att möta kundernas behov och stärka vår position, säger Andreas Margadant.
Några konkreta tips från landsbygdsutvecklaren Maaike Smit:
- Kolla först med lanthandlaren – ska vi göra ett jobb kring en enkät?
- Genomför en enkät som går ut till alla hushåll och skyltas upp vid butiken. Fråga bland annat vad som skulle få hushållen att handla mer vid sin lanthandel.
- Bjud in till presentation och diskussion av resultatet. I Resele kom byborna med många kreativa förslag för hur fler kan handla lokalt. Dialogen i sig är viktig.
- Alla kan prata gott om affären, nämn gärna ”Har du svarat på enkäten” och involvera din granne.
- Gör en gemensam studieresa till en annan butik. Vad gör de som funkar?