
Från minus till plusresultat vid lanthandeln i Långviksmon
2025-04-07 14:29
Björn Johansson har varit butikschef i över 20 år, bland annat på ICA i Umeå och sedan i Bredbyn och centrala Örnsköldsvik. Nu är han butikschef på Storsjöbygdens Lanthandel i Långviksmon.
Efter ett år i en mindre butik på landsbygden – Hur går det?
Jag tycker att det har gått bra. Roligt men tungt. Ska du jobba i butik så är det mycket jobb i början. Du kan inte gå hem efter åtta timmar utan man måste bli klar. Det måste ju se bra ut i butiken när kunden kommer.
Ge oss några tips på saker som har varit lyckade i er butik under det här året?
- Få balans på beställningarna.
Hitta mitt i prick, rätt mängder. Rätt priser i butiken. - Grundläggande butikskunskap.
Måste tänka på vad kunden vill se för att få en varmare känsla i butiken. Städa och placera på rätt ställe. Plocka bort sekunda varor, till exempel övermogna bananer. Första intrycket behöver vara något annat. Jag började med att höja många hyllor för att ge ett varmare intryck. Blicken ska inte möta en vägg utan dras mot varor. Det ger intryck av fler varor och att utbudet är större. Fler av kunderna tycker att det ser ut som att vi har tagit in ett större utbud av till exempel chips men det enda jag gjort är att höja hyllorna. Sätt rätt etikett på rätt ställe. Kunden läser inte skylten utan etiketten vid varan, den ska alltid vara till vänster om varan. - Ring era leverantörer.
För att få bra erbjudanden måste du ligga på! - Att få in kunderna.
Kom ihåg namnen på kunderna så de känner sig välkomna. Ta er tid och var lyhörd för vad kunden vill ha. För att få fram rätt vara vid rätt tillfälle och när. Vi började köra bake-off på fredagar. Nästan tolv plåtar på en dag. Munkar och wienerbröd. Blev succé!
Är det någon skillnad i att driva en större eller mindre dagligvarubutik?
Ja, i en liten butik måste du vara överallt själv. I en större butik kan någon annan ta till exempel en fruktorder.
Det finns alltid någon att lära sig av, nu fick jag lära upp mig själv. Tar ett tag att ställa om och lära sig vad de vill ha på landsbygden. Exempelvis mindre potatis för att de odlar själv kanske. Kött var vi tvungen att lägga till. Nu har vi färskt kött i åtta varianter som säljer bra. Här fick man prova sig fram och funkade det fick man prova med nästa.
Storsjöbygdens Handel och Service AB
341 folkbokförda och 170 arbetsställen har denna service som sin närmaste.