En av de mötesplatser som ordnats inom detta uppdrag.
Tillväxtverket och Myndigheten för yrkeshögskolan har ansvar för regeringsuppdraget "Utveckla effektiva strukturer för validering på regional nivå", som initialt löper från 2022 till 2024 och nu förlängs till februari 2026.

Aktuellt inom kompetensförsörjning: förstärkt arbete med validering

2024-09-26 16:34

Region Västernorrland fortsätter arbetet med kompetensförsörjning genom projektet Lärkraft. Projektet, som samlar resurser och insikter från kommuner, kommunförbund och valideringsnätverk, planeras få en fortsättning för att stärka samverkansstrukturerna i länet.

Lärkraft har haft ett dubbelriktat fokus sedan starten 2022: dels på att utveckla och förbättra utbudet av validering, särskilt inom kommunernas yrkesvux och inledande kartläggning, dels på att möta små- och medelstora företags behov av kompetens. Målet är att etablera och implementera effektiva strukturer för validering som tillgodoser både arbetsmarknadens och utbildningens krav.

Tillväxtverket och Myndigheten för yrkeshögskolan har fått förlängt uppdrag att stärka regionala valideringsstrukturer till 15 oktober 2026, och Region Västernorrland ansöker nu om utökad budget för projektet. Urban Åström, enhetschef för näringsliv och kompetensförsörjning vid Region Västernorrland, ser fram emot fortsatt arbete.

- Vi är glada att Tillväxtverket har öppnat för en förlängning av valideringsuppdraget. Detta ger oss möjlighet att fördjupa arbetet i Västernorrland under hela nästa år, säger Urban Åström.

Viktigt med mötesplatser

En central del i uppdraget har varit att skapa mötesplatser för erfarenhetsutbyte. I början av september hölls en träff med ett trettiotal aktörer, där deltagarna hade möjlighet att diskutera utmaningar, dela insikter och föreslå nya lösningar på kompetensförsörjningen. Dessa träffar har visat sig vara värdefulla för att främja samarbete och stärka regionala samverkansstrukturer.

Christina Eriksson Timrå kommun.jpg
Christina Eriksson, tillförordnad tillväxtchef i Timrå kommun, framhäver vikten av att samla olika aktörer för erfarenhetsutbyte.

- Jag har varit en del av projektet under hela tiden. Att träffas och diskutera med deltagare som har varierande perspektiv är avgörande för att hitta nya vägar att arbeta med kompetensförsörjningen. Vi måste tänka nytt och utveckla innovativa metoder för att möta kompetensbehoven i en föränderlig arbetsmarknad, säger Christina Eriksson.

Regionala strukturer

- 14 oktober bjuder vi in till nästa regionala konferens för att främja regional samverkan inom området; ”För en bättre kompetensförsörjning”. Där kommer vi belysa hur vår struktur och kultur påverkar vår samverkansförmåga och dess bidrag för en bättre regional kompetensförsörjning. Dagen ska avslutas med att ett resultat levereras till politik och beslutsfattare för att göra grund för bra beslut framgent, säger projektledare Rolf Bäckman.

Ytterligare information om uppdraget

Information och inbjudan "För en bättre kompetensförsörjning"

Regeringsuppdraget för validering

Tillväxtverket och Myndigheten för yrkeshögskolan har ansvar för regeringsuppdraget "Utveckla effektiva strukturer för validering på regional nivå", som initialt löper från 2022 till 2024 och nu förlängs till februari 2026. Uppdraget syftar till att stödja regionerna i att utveckla effektiva strukturer för validering och främja regional samverkan.

Nationella och regionala utmaningar

En nyligen genomförd utvärdering av Ramböll visar att en tredjedel av Sveriges regioner nu har etablerade samverkansstrukturer för validering. Rapporten visar att det finns utmaningar i landet, särskilt när det gäller samordning mellan det formella utbildningssystemet och branschvalidering.


Tillbaka till toppen