Tips för att må bättre
Vi kan alla känna oss både lite hängiga och trötta. Ibland är det motigt och tröttsamt. Ett sätt att hjälpa din kropp att må bättre eller att orka är att skapa hälsosamma rutiner.
Rutiner påverkar hur vi mår. Att ha fungerande rutiner för sömn, mat och fysisk aktivitet är viktiga för att må bra, oavsett vem man är eller vad man gör. När man inte mår bra kan det påverka ens rutiner och vad man gör, hur man sover och äter. Ibland kan det också vara så att man har slutat göra det man tidigare tyckte var roligt. Det är vanligt att behöva hjälp och stöttning från sin omgivning för att få ordning på sina rutiner igen – även med saker som man tidigare brukade klara av själv. Du är inte ensam.
Varför är mat och sömnrutiner viktiga?
Om det är svårt att komma till ro och somna på kvällen kan det leda till att man får svårt att kliva upp i tid på morgonen och gå till skolan. Dålig sömn gör att man blir tröttare och om man istället sover på dagarna kan det bli en ond cirkel som gör att den nattliga sömnen störs. Oregelbundna rutiner kring mat gör att man blir trött och orkeslös eftersom hjärnan och kroppen inte får tillräckligt med energi. Då kan det exempelvis blir svårare att koncentrera sig i skolan eller leda till att man inte orkar vara lika mycket med kompisar som förut. Om vi rör på oss för lite kan det även göra att man blir tröttare. När vi blir trötta blir vi mer känsliga för stress och sårbara för negativa tankar och känslor.
Den livsviktiga maten
Det är viktigt att äta ordentligt för att orka och för att må bra. Mat är kroppens bränsle som får oss att orka med vardagen och roliga saker. Det är viktigt att inte hoppa över någon måltid och alltid äta frukost, lunch och middag. Även mellanmål och kvällsfika som tillexmepel frukt, yoghurt eller mackor är bra. Undvik att dricka energidrycker, då de innehåller mycket koffein som kan störa sömnen. När vi inte äter blir vi trötta och orkeslösa. Vi får svårare för att koncentrera oss och det påverkar vårt humör. När vi är hungriga får vi lågt blodsocker, vilket kan göra att vi blir lättirriterade och kan känna oss ledsna.
När man känner sig nedstämd eller orolig kan aptiten förändras. Man kan exempelvis känna sig mer hungrig, mindre hungrig eller inte hungrig alls. Då är det särskilt viktigt att se till att man fortsätter äta regelbundet och inte hoppar över någon måltid. Föräldrar eller vårdnadshavare kan stötta dig genom att planera för vad ni ska äta under veckan och när. Försök att njuta av maten tillsammans.