Illustrerad person som sitter på golvet, håller händerna för pannan och hukar sig fram

Att känna oro eller ångest

Att känna ångest är normalt och något som alla människor upplever ibland. Även om det kan vara jobbigt att känna känslor som ångest, oro och rädsla så är det känslor som är livsviktiga för oss.

Vad är ångest och rädsla?

Vid rädsla gör sig kroppen redo för kamp eller flykt från något farligt. Ångest kan upplevas på samma sätt som rädsla men kan också förknippas med att vara vaksam och försiktig inför något hotfullt som väntar i framtiden.

Man kan säga att ångest och rädsla är kroppens larmsystem. Larmsystemet aktiveras supersnabbt i kroppen när vi möter något vi tror är farligt. Det är kroppens sätt att förbereda oss på fara och hjälper oss att antingen försvara oss eller att snabbt ta oss bort från det farliga.

Larmsystemet behövs alltså när vi möter verkliga faror, till exempel om det börjar brinna eller om vi möter ett farligt djur. Larmet är däremot inte lika hjälpsamt om det startar när vi ska göra något som inte är farligt, exempelvis hålla en redovisning inför klassen.

En del av oss har larm som är extra känsliga och som larmar ofta, även när det inte finns en verklig fara. Det blir ett falskt alarm. Om man ofta får falskt alarm kan det bli besvärligt eftersom man går runt och är rädd och nervös hela tiden. Då kan man behöva lära sig att skilja på när något är farligt på riktigt och när det inte är farligt. När larmet ringer märks det på olika sätt - i kroppen, hur och vad vi tänker och vad vi gör.

Hur känns ångest?

I kroppen

Pulsen ökar och hjärtat slår snabbare, musklerna späns, man börjar svettas, andningen ökar och det kan upplevas som svårt att andas. Blodet pumpas ut till armar och ben och bort från organen vilket kan upplevas som magont och illamående, vakenheten stärks och det kan bli svårt att somna och sova. 

Genom tankarna

När man är rädd eller har ångest handlar ens tankar oftast om det som känns farligt. Ofta får man katastroftankar om vad som kan hända, till exempel: ”alla kommer skratta åt mig”, ”jag kommer inte klara det”, ”mitt hjärta slår så fort att jag kommer att dö”.

Genom vad du gör

Eftersom ångest och rädsla väcker obehag är det vanlig att man gör allt man kan för att slippa känslorna. Det vanligaste är att föröka undvika eller fly från situationen. Vissa springer därifrån, gömmer sig, blir tyst, eller försöker förhindra faran genom att ha kontrollerande beteenden. 

Varför har jag ångest?

Alla människor känner rädsla och har ångest ibland. Det är naturligt och ofarligt. En anledning till att vissa har mer ångest och rädsla än andra är att vi föds olika och vissa har enkelt lättare att utveckla ångest. Men även annat spelar in, exempelvis hur omgivningen bemöter oss och hur och vad andra runtomkring oss gör. Om vi umgås med någon som är rädd för insekter och gör allt den kan för att undvika insekter finns risk för att vi börjar göra likadant. Vi lär oss mycket av att vara med och titta på andra.

Ångestkänslor kan också påverkas av sådant vi tycker är jobbigt. Det är vanligt att under vissa perioder i livet känna mer ångest eller oro, till exempel om det är stressigt eller har hänt något jobbigt. Under puberteten är det vanligt att känna oro för att skämma ut sig, inte passa in eller hamna utanför socialt. Att oroa sig för nya situationer, sprutor, sova borta, säga vad man tycker, gå till skolan är också väldigt vanligt.

Det viktigaste är inte varför man har ångest eller rädsla, det viktigaste är att vi kan lära oss att utmana ångesten och rädslan och på så vis göra det vi vill göra.

För att må bättre direkt
Hjälp av barn- och ungdomsentrén

Tillbaka till toppen