Få hjälp av Barn- och ungdomsentrén

Om du känner att dåligt psykiskt mående påverkar dig negativt i vardagen är det viktigt att du pratar med någon och söker hjälp. Det kan hjälpa mycket att prata med en vän eller närstående om hur du mår. Ibland kan du också behöva mer hjälp för att må bättre.

När någon annan mår dåligt - Region Stockholm (bup.se)

Sjukdomar och kroppsliga problem kan också göra att du mår dåligt psykiskt. Därför kan det vara bra att kontakta din vård- eller hälsocentral för att få råd och hjälp med din fysiska hälsa.

Sök hjälp

Det finns flera som kan ge råd och stöd. Du kan till exempel söka hjälp hos elevhälsan, socialtjänsten och ungdomsmottagningen.

Att ta hjälp (umo.se)

Hjälp hos ungdomsmottagningen

Ungdomsmottagningen finns för dig som har funderingar om kroppen, sex, relationer eller behöver hjälp med preventivmedel. Du kan också få stöd om du mår dåligt och behöver någon att prata med.

Ungdomsmottagningen (skane.se)

Hjälp hos socialtjänsten

Socialtjänsten kan hjälpa dig om du har problem hemma, är i kris eller har varit med om något hemskt eller skrämmande. Om du känner dig otrygg hemma eller om det är mycket bråk i familjen är det viktigt att du söker hjälp.

Vanliga frågor och svar om socialtjänsten (kollpasoc.se)

Stöd och omsorg i länet:

Sundsvall - omsorg och hjälp för barn, unga och familj (sundsvall.se)

Örnsköldsvik - omsorg och stöd för familjen (ornskoldsvik.se)

Kramfors - stöd och omsorg för barn, unga och familj (kramfors.se)

Härnösand - stöd och omsorg barn, unga och familj (harnosand.se)

Timrå - omsorg och stöd till barn, ungdom och familj (timra.se)

Sollefteå - omsorg och hjälp till barn, unga och familj (solleftea.se)

Ånge - omsorg och hjälp för barn, unga och familj (ange.se)

Hjälp hos elevhälsan

Du kan få hjälp med många olika saker av skolsköterskan, skolkuratorn och de andra som jobbar inom elevhälsan. Till exempel om du är stressad, blir mobbad eller du behöver prata om något jobbigt som har hänt i skolan eller på fritiden. Du kanske har svårt att klara skola och du inte hänger med, har svårt att koncentrera dig eller har en viss funktionsvariation. Kontakta elevhälsan på din skola.

Elevhälsan (umo.se)

Om du har ett självskadebeteende

Om du skadar dig själv är det viktigt att du söker hjälp. Du kan också chatta anonymt med SHEDO för att få råd och stöd.

Självskadechatten (shedo.se)

Sök hjälp akut

Om du eller någon annan riskerar att skadas allvarligt eller om du har självmordstankar ska du söka hjälp akut. Du kan också ringa eller chatta med Självmordslinjen på mind.se.

Självmordslinjen - stöd för dig som har självmordstankar (mind.se)

Om du har en pågående kontakt med BUP ska du kontakta din mottagning om du börjar må sämre. Du kan även kontakta BUP för rådgivning vid akuta ärenden alternativ ta kontakt med närmsta psykiatriska mottagning.

Hitta kontaktuppgifter till din BUP mottagning via länken nedan:

Barn- och ungdomspsykiatrin BUP Västernorrland (1177.se)

Vid livshotande tillstånd, ring 112.


Tillbaka till toppen