Få hjälp av Barn- och ungdomsentrén

Det kan hjälpa mycket att prata med en vän eller en närstående om dina känslor när du mår dåligt. Ibland kan du också behöva mer stöd för att må bättre.

Grupper och utbildningar 

Vi på Barn- och ungdomsentrén har skapat några öppna insatser som är tillgängliga för dig som vill lära och förstå lite mer om psykisk ohälsa, bland annat kring svårigheter att hantera känslor. Du hittar några av dessa nedan.

Vill du komma i kontakt med oss för vidare insatser och mer stöd och behandling hittar du kontaktinformation under rubriken "Kontakta oss". Det snabbaste sättet att nå oss är via vår digitala ingång där du kan välja att chatta, prata i telefon eller koppla upp i videomöte med oss.

Känsloskolan

En utbildning som barn och förälder deltar i tillsammans med fokus på att förstå och hantera känslor och öka kommunikationen kring dem. Utbildningen är uppdelad på 3 tillfällen och det är viktigt att delta på samtliga tillfällen.

Den riktar sig till dig som barn och ung i åldersgruppen 6-12 år samt dina föräldrar.

Känslor för dig som ung

En digital utbildning som barn och förälder deltar i tillsammans med fokus på att förstå och hantera känslor och öka kommunikation kring känslor. Utbildningen består av 4 olika delar och det är viktigt att ni deltar på samtliga tillfällen. Första timmen deltar barn och förälder tillsammans och sista timmen är enbart för föräldrar.

Vänder sig till dig i åldrarna 12–14 år, samt föräldrar.

Var kan jag hitta mer information om datum och tider?

På vår sida på 1177 under ”Det här kan du få hjälp med” kan du hitta information om våra grupper och föreläsningar med olika datum och tider eller via en behandlare. Information finns även överst på den sidan som du anmäler dig till dessa digitala insatser.

Anmälan är öppen för alla i Västernorrland. Du är välkommen att anmäla dig till en eller flera utifrån önskan och behov.

Barn- och ungdomsentrén - psykisk hälsa (1177.se)

Sök hjälp

Det finns flera som kan ge råd och stöd. Du kan till exempel söka hjälp hos elevhälsan, socialtjänsten och ungdomsmottagningen.

Att ta hjälp (umo.se)

Hjälp hos ungdomsmottagningen

Ungdomsmottagningen finns för dig som har funderingar om kroppen, sex, relationer eller behöver hjälp med preventivmedel. Du kan också få stöd om du mår dåligt och behöver någon att prata med.

Ungdomsmottagningen (skane.se)

Hjälp hos socialtjänsten

Socialtjänsten kan hjälpa dig om du har problem hemma, är i kris eller har varit med om något hemskt eller skrämmande. Om du känner dig otrygg hemma eller om det är mycket bråk i familjen är det viktigt att du söker hjälp.

Vanliga frågor och svar om socialtjänsten (kollpasoc.se)

Stöd och omsorg i länet:

Sundsvall - omsorg och hjälp för barn, unga och familj (sundsvall.se)

Örnsköldsvik - omsorg och stöd för familjen (ornskoldsvik.se)

Kramfors - stöd och omsorg för barn, unga och familj (kramfors.se)

Härnösand - stöd och omsorg barn, unga och familj (harnosand.se)

Timrå - omsorg och stöd till barn, ungdom och familj (timra.se)

Sollefteå - omsorg och hjälp till barn, unga och familj (solleftea.se)

Ånge - omsorg och hjälp för barn, unga och familj (ange.se)

Hjälp hos elevhälsan

Du kan få hjälp med många olika saker av skolsköterskan, skolkuratorn och de andra som jobbar inom elevhälsan. Till exempel om du är stressad, blir mobbad eller du behöver prata om något jobbigt som har hänt i skolan eller på fritiden. Du kanske har svårt att klara skola och du inte hänger med, har svårt att koncentrera dig eller har en viss funktionsvariation. Kontakta elevhälsan på din skola.

Elevhälsan (umo.se)

Om du har ett självskadebeteende

Om du skadar dig själv är det viktigt att du söker hjälp. Du kan också chatta anonymt med SHEDO för att få råd och stöd.

Självskadechatten (shedo.se)

Sök hjälp akut

Om du eller någon annan riskerar att skadas allvarligt eller om du har självmordstankar ska du söka hjälp akut. Du kan också ringa eller chatta med Självmordslinjen på mind.se.

Självmordslinjen - stöd för dig som har självmordstankar (mind.se)

Om du har en pågående kontakt med BUP ska du kontakta din mottagning om du börjar må sämre. Du kan även kontakta BUP för rådgivning vid akuta ärenden alternativ ta kontakt med närmsta psykiatriska mottagning.

Hitta kontaktuppgifter till din BUP mottagning via länken nedan:

Barn- och ungdomspsykiatrin BUP Västernorrland (1177.se)

Vid livshotande tillstånd, ring 112.


Tillbaka till toppen