Att hantera starka känslor

Känslor uppstår i reaktion på något vi ser, hör eller är med om. Vi känner också känslor när vi minns eller tänker på något. Våra känslor är viktiga och det finns inga bra eller dåliga känslor, även om de kan vara olika trevliga att känna.

Vad är känslor? 

Våra känslor hjälper oss att förstå, både oss själva, vad vi behöver för att må bra och andra runt omkring oss. Känslor är ett sätt att kommunicera och förstå andra, med våra kroppsspråk och våra ansiktsuttryck kan vi visa för varandra vad vi känner. Ibland kommer känslor plötsligt och är starka, ibland kan de komma smygande. Ibland går de över fort och ibland stannar de kvar en längre stund. Att inte känna någonting kan också vara en jobbig känsla. Vissa känslor kan kännas lättare eller svårare att stå ut med och att hantera i stunden. Känslor, både de som känns bra och de som känns jobbiga, förändras med tiden och starka känslor går över efter en stund.

Alla våra känslor har en funktion. Det kan till exempel vara livsviktigt att känna rädsla när du är i fara. Utan rädsla hade vi hamnat i fler farliga situationer och det hade varit svårare att veta när vi ska handla eller fly när vi behöver det. Vi behöver alla våra känslor även om vissa är jobbigare att känna.

Att förstå känslor kan göra dem lättare att hantera. Det är svårt att förstå vad man känner, och det kan vara klurigt att skilja känslor från varandra eller veta vad som är en känsla och vad som är en tanke. Det finns många nyanser i människors känsloregister.

Känslor är våra reaktioner på saker vi upplever och tankar är hur vi tolkar upplevelsen. Känslor och tankar påverkar varandra. Vi reagerar känslomässigt på våra tankar och vi tolkar våra känslor. Det kan vara svårt att skilja på tankar och känslor, och det är lätt att missta tankar för känslor.

Att skilja på tankar och känslor (youtube.se)

Osynliga och synliga känslor

Vissa känslor är lättare att visa utåt än andra. Vissa känslor vill vi gömma från andra, och vissa känslor gömmer vi ibland för oss själva. Det är vanligt att vi reagerar på vår första känsla med en annan, eller flera nya känslor vilket gör att den första känslan och signalen om vad vi behöver bli svår att märka. Vi kan då behöva stanna upp och sortera bland känslorna för att hitta den första reaktionen så vi kan ta in informationen den försöker ge oss.

Starka känslor

Våra känslor kan vara olika starka eller kännas olika jobbiga beroende på flera saker. Det kan vara allt från hur bra vi har sovit eller ätit under dagen till våra tidigare erfarenheter av likande situationer eller hur vi tolkar känslan och hur vi reagerar på tolkningen.

Starka känslor som till exempel ilska, ångest eller skuldkänslor kan kännas mycket i kroppen vilket kan upplevas som obehagligt och ont. Det kan kännas läskigt och som att något är fel. Känslorna är inte farliga och går över av sig själv.

Ofta kan vi behöva påminnas om att vår kropp tar hand om oss och lugnar ned sig efter en stund. Det gäller att orka hålla ut medan kroppen kämpar på med att komma tillbaka till vårt lugnare läge. Vi kan hjälpa kroppen med att lugna ned sig på olika sätt när vi får starka känslor.

För att må bättre direkt
Hjälp av barn- och ungdomsentrén

Tillbaka till toppen