Vad är psykisk hälsa?
En god hälsa är när du mår bra både fysiskt och psykiskt. Hälsan påverkas av många olika saker och det finns mycket du kan göra själv för att må bättre. Psykisk hälsa är hur du mår i förhållande till dina tankar, känslor och mentala förmågor. Att må bra psykiskt är när du känner dig glad, trivs med livet och känner att du klarar av olika utmaningar i vardagen. Din psykiska hälsa påverkas av många olika saker, som till exempel av dina relationer och hur du ser på dig själv.
Film om psykisk hälsa (folkhalsomyndigheten.se)
När du mår dåligt psykiskt kallas det för psykisk ohälsa. Det kan till exempel vara att du känner dig ledsen, orolig eller stressad. Psykisk ohälsa kan också vara att ha en diagnos som till exempel adhd, autism, ångestsyndrom eller depression.
Sök hjälp
Om du känner att psykisk ohälsa påverkar dig negativt i vardagen är det viktigt att du pratar med någon och söker hjälp. Det kan hjälpa mycket att prata med en vän eller närstående om hur du mår. Ibland kan du också behöva mer hjälp för att må bättre. Du hittar chattar och kontaktvägar längre ner på sidan.
Sjukdomar och kroppsliga problem kan också göra att du mår dåligt psykiskt. Därför kan det vara bra att kontakta elevhälsan eller en vårdcentral för att få råd och hjälp med din fysiska hälsa.
Vad kan påverka min hälsa?
Psykisk hälsa förändras över tid och påverkas mycket av vad som händer i livet. Allt som du är med om kan delas in skyddsfaktorer och riskfaktorer. Skyddsfaktorerna skyddar mot riskfaktorerna och minskar risken för psykisk ohälsa. Skyddsfaktorerna hjälper dig också att klara av olika utmaningar i livet, som till exempel stress inför ett prov, konflikter och kriser.
Alla behöver gå igenom svåra saker i livet. Men de skyddsfaktorer som finns i ditt liv kommer göra det lite lättare att hantera problem och motgångar under livets gång.
Exempel på skyddsfaktorer:
- bra relationer (vänner, familj, kärlek)
- en meningsfull fritid (fritidsaktiviteter, hobby)
- att äta bra och röra på sig regelbundet
- bra sömn och tillräckligt med återhämtning.
Exempel på riskfaktorer:
- ekonomiska problem
- utanförskap (ensamhet, mobbning, diskriminering)
- problem hemma eller i familjen
- sjukdom eller skada
- kris och allvarliga händelser