Så kan vi hjälpa dig

Det finns flera som kan hjälpa dig om du mår dåligt. Beroende på vad du upplever som svårt kan det finnas olika ställen eller sätt du får bäst stöd. På Barn- och ungdomsentrén finns hjälp att få när du mår dåligt på insidan och din psykiska hälsa inte är så bra, oavsett om du vet varför eller inte.

Att må dåligt ibland är inte ovanligt, det är ganska vanligt och ofta normalt om det finns saker du oroar dig för eller när något jobbigt händer. Det går oftast över av sig själv efter ett tag. Ett sätt att underlätta det dåliga måendet är att prata med och ta stöd av dina närstående. Många gånger kan det räcka som hjälp, och det finns saker ni tillsammans kan göra för att du ska må bättre. Har du mått dåligt under en längre tid och känner att vardagen inte längre fungerar kan det vara så att du behöver mer hjälp.

Barn- och ungdomsentrén (BUE) erbjuder råd och stöd och behandling både för dig och dina anhöriga. Här på hemsidan hittar du lite självhjälp samt tips och råd för att må bättre psykiskt. Du hittar även information om du villhöver mer stöd i hur du ska göra eller tänka. Vissa insatser är öppen för alla och du behöver inte ha kontakt med BUE eller vara patient för att ta del av informationen. Du som är under 18 år kan också chatta med behandlare på BUE eller boka tid för ett rådgivande telefon- eller videosamtal.

Barn- och ungdomsentrén – psykisk hälsa (1177.se)

Vad BUE kan hjälpa dig med

BUE kan hjälpa dig och dina närstående med stöd och behandling för lindrig och måttlig psykisk ohälsa. Lindrigare psykisk ohälsa är lättare former av ångest, nedstämdhet, oro och svårigheter med sömn och stress som påverkar vardagen och inte går över.

Vårdnadshavare kan också ta kontakt med oss om man är orolig för sitt barns psykiska mående. Vi erbjuder stöd och rådgivning, behandling och vid behov kan vi hänvisa till rätt instans för just barnets behov.

BUE erbjuder stöd och hjälp för dessa former av svårigheter och psykiska ohälsa:

  • oro, ångest och lättare former av tvång
  • nedstämdhet och depression
  • problem med sömn och stress
  • problem kopplat till mat och kroppsuppfattning
  • lättare former av självskadebeteende
  • svårigheter med koncentration, impulser och starka känslor
  • kris och sorg
  • funderingar gällande könsidentitet

Så går det till när du får hjälp på BUE

Vid första kontakten går ofta behandlaren igenom med dig och dina närstående hur ni kan hantera vardagen för att må bättre. Ni får lite tips och råd om hur du kan förbättra viktiga delar i vardagen till exempel rutiner kring mat, sömn, rörelse och relationer med kompisar och familj. Du kommer få stöd utifrån vad som passar dig och råd hur du tar hand om dig själv eller med hjälp av dina närstående. Genom att lära dig om din psykiska ohälsa och göra små förändringar i vardagen kan det göra stor skillnad för ditt psykiska mående.

Gruppbehandling

Gruppbehandling är en behandling som ges i grupp tillsammans med andra som har liknande problem som dig. Den är helt digital och du kan sitta hemma när du deltar. Behandlingen ger dig information, råd och övningar som hjälper dig att må bättre. Det finns gruppbehandlingar som är tillsammans med föräldrar och närstående, eller endast för de vuxna så att de ska kunna stötta sina barn på bästa sätt.

Internetbehandling 

En internetbehandling är ett digitalt behandlingsprogram där du får kunskap och gör olika övningar. Du genomför behandlingen individuellt och har i de flesta fall kontakt digitalt med din behandlare. Det är också vanligt att internetbehandlingar har delar som riktar sig till dina närstående.

Andra behandlingar

Det finns mer specifika behandlingar som din behandlare berättar mer om och erbjuder om det skulle bli aktuellt. Det kan till exempel vara om du har svårare psykisk ohälsa och därför behöver ha en annan form av insats från BUE. Det kan vara samtalsbehandling individuellt och tillsammans med din familj. Det finns också behandlingar som riktar sig mest till närstående, som att få råd och stöd i att vara förälder eller för att få bättre kunskap om dina problem och svårigheter.


Tillbaka till toppen