Vaccination mot bältros och vattkoppor
Personer som någon gång har haft en infektion med vattkoppor (varicella zoster) kan senare i livet drabbas av bältros (herpes zoster). Det beror på att vattkoppsviruset finns kvar i latent form i nervceller i kroppen och kan återaktiveras och orsaka bältros. De flesta som är uppvuxna i Sverige har haft vattkoppor under barndomen. Bältros drabbar oftast personer över 50 år och yttrar sig som smärta och blåsformade utslag, som normalt begränsar sig till ett specifikt dermatom. Efter bältros drabbas drygt en tiondel av patienterna av långvarig nervsmärta (postherpetisk neuralgi, PHN) som kan vara svårbehandlad. Vaccin finns mot både bältros och vattkoppor.
Vaccin mot bältros
Det finns idag två vacciner mot bältros. Det första är ett levande försvagat vaccin, Zostavax (MSD), som godkändes 2006. Vaccinet ges som en singeldos och är godkänt för personer från 50 års ålder. Det kan inte ges till personer med nedsatt immunförsvar.
På grund av det höga priset i förhållande till den nytta vaccinet ger uteslöt Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) Zostavax ur högkostnadsskyddet 2014. Det andra vaccinet, Shingrix (GSK), är ett förstärkt rekombinant vaccin som innehåller ett varicella zosterspecifikt antigen och adjuvans och ges i två doser med två månaders intervall. Det är godkänt från 50 års ålders samt från 18 års ålder vid ökad risk för bältros. Det kan ges även till immunsupprimerade.
Rekommendation om bältrosvaccin
Folkhälsomyndigheten rekommenderar andra generationens förstärkta rekombinanta bältrosvaccin (Shingrix, GSK) till vuxna personer 18 år och äldre med ökad risk för bältros. Rekommendationen gäller:
- Personer med immunbrist orsakad av sjukdom eller läkemedelsbehandling
- De äldre åldersgrupperna med stegvis introduktion från de äldsta (med start till gruppen 82 år och äldre) ned till 65 års ålder och först därefter till personer som under året fyller 65 år.
Rekommendation om bältrosvaccin är inte implementerad
Sedan 2017 pågår en nationell samverkan för införandet av Shingrix inom det så kallade NT-rådet (en expertgrupp med representanter från Sveriges regioner). NT-rådet rekommenderade 2022-12-22 regionerna att avvakta med att finansiera Shingrix till dess att Folkhälsomyndigheten beslutat om vaccinet ska omfattas av ett nationellt vaccinationsprogram, läs rekommendationen här: Shingrix (varicella-zostervirus) (samverkanlakemedel.se).
I maj 2024 beslutade Folkhälsomyndigheten att vaccination mot bältros inte uppfyller smittskyddslagens krav för att kunna omfattas av ett nationellt vaccinationsprogram. NT-rådet har inte agerat i frågan efter detta.
Västernorrland följer NT-rådets rekommendation med ett undantag: Personer som är organtransplanterade (buk- och thoraxorgan) erbjuds avgiftsfritt bältrosvaccination enligt gällande vårdprogram för dessa patientgrupper. Vaccination till denna patientgrupp ordineras för närvarande via infektionskliniken.
Shingrix är inte upphandlat i region Västernorrland och kan endast rekvireras till vårdenheter. Det går inte att förskriva vaccinet på recept. Det är möjligt att i regionens regi erbjuda andra rekommenderade patientgrupper vaccination mot bältros till självkostnadspris, dvs. vaccinkostnad och stickavgift. Ett flertal privata vaccinationsmottagningar erbjuder också vaccination mot bältros.
Vaccin mot vattkoppor
Vattkoppor är en mycket smittsam och i de flesta fall ofarlig infektionssjukdom som orsakar ett blåsformat och kliande utslag på kroppen. Vaccination mot vattkoppor rekommenderas till medicinska riskgrupper. Bedömning av vaccinationsbehov görs av ansvarig läkare. Vaccin mot vattkoppor är upphandlat i Region Västernorrland; var god se webbsidan Upphandlade och övriga vacciner på vårdgivarwebben för mer information.
Upphandlade och övriga vacciner
Personer utan underliggande sjukdom kan också på eget, eller för barn på vårdnadshavarnas initiativ, vaccinera sig mot vattkoppor. Den som vaccineras står själv för kostnaden, samt behöver själv ta reda på vilka privata mottagningar eller aktörer som erbjuder vaccination mot vattkoppor.
Förslag om vattkoppsvaccin i barnvaccinationsprogrammet
Folkhälsomyndigheten har under våren 2024 lagt fram ett förslag om att vattkoppsvaccin ska införas i barnvaccinationsprogrammet. Förslaget är ute på remiss och ska efter behandling av inkomna synpunkter lämnas till regeringen som fattar beslut i frågan. Om vaccinet införs i barnvaccinationsprogrammet kommer det att bli avgiftsfritt för den som vaccineras.
Läs mer
Information från Smittskydd Västernorrland om vattkoppor och bältros
Information om bältrosvaccin till patienter på 1177.se
Information från Folkhälsomyndigheten om vaccination mot bältros (folkhalsomyndigheten.se)
Kunskapsunderlag om vaccination mot bältros från Folkhälsomyndigheten
Vägledning om vaccination mot bältros från Folkhälsomyndigheten
Information till patienter om vattkoppor och vaccination på 1177.se
Information från Folkhälsomyndigheten om vaccination mot vattkoppor (folkhalsomyndigheten.se)