Mpox (tidigare benämning apkoppor/monkeypox)

Allmänfarlig och smittspårningspliktig sjukdom.

Mpox är en zoonos, det vill säga en sjukdom som sprids mellan djur och människor, men sjukdomen överförs även människor emellan. Mpox förekommer vanligtvis i västra och centrala Afrika.

Sjukdomen orsakas av apkoppsvirus, en art av ortopoxvirus som är besläktad med det utrotade smittkoppsviruset. Det finns två typer av apkoppsvirus: klad I och klad II. Klad I har tidigare förekommit i centrala Afrika och klad II i västra Afrika. Klad I anses orsaka svårare sjukdom och medföra högre dödlighet än klad II.

Under 2022 började mpox klad II spridas i andra delar av världen än tidigare, inklusive Europa och Amerika. De flesta fallen identifierades hos män som har sex med män (MSM). Hittills har cirka 300 fall av mpox klad II diagnosticerats i Sverige, varav majoriteten av fallen i Region Stockholm.

Sedan hösten 2023 har ett utbrott av klad I pågått i Demokratiska Republiken Kongo och även spridit sig till grannländerna i centrala Afrika. Den 14 augusti 2024 deklarerade Världshälsoorganisationen, WHO, att spridningen av mpox i centrala Afrika utgör ett internationellt hot mot människors hälsa (Public Health Emergency of International Concern, PHEIC).

Den 15 augusti upptäcktes det första fallet av mpox klad I utanför Afrika hos en patient i Sverige som smittats under en resa till de områden i Afrika där utbrottet pågår.

Viruset smittar via nära fysisk kontakt, främst vid sexuellt umgänge eller annan nära hudkontakt. Indirekt kontaktsmitta via sängkläder, handdukar och sexleksaker har också beskrivits. Smitta inom familjer utan sexuell kontakt förekommer, liksom smitta från mor till barn, framförallt i samband med förlossningen. Eftersom viruset kan finnas i luftvägarna är luftvägssmitta inte uteslutet.

Sjukdomsinformation

Mpox (apkoppor) (folkhalsomyndigheten.se)

Smittskyddsblad

Smittskyddsblad från smittskyddsläkarföreningen (slf.se)

Handläggning vid misstänkta och bekräftade fall av mpox

Vägledning för vårdhygieniska rutiner i sjukvården gällande mpox (folkhalsomyndigheten.se)

Provtagning

Orthopoxvirus (PCR) — (folkhalsomyndigheten.se)

Klinisk smittskyddsanmälan

Infektion med mpox är enligt smittskyddslagen en allmänfarlig och smittspårningspliktig sjukdom.

Alla fall av infektion med mpox ska anmälas till smittskyddsläkaren. Anmälan görs via SmiNet, men redan vid misstanke om sjukdomen bör smittskyddsläkaren informeras per telefon.

Falldefinition vid anmälan enligt smittskyddslagen (folkhalsomyndigheten.se)

Anmälningsrutiner

Vaccination

EU har godkänt ett vaccin mot mpox, Imvanex (säljs i Nordamerika under namnen Jynneos och Imvamune). Vaccinet kan ges både som pre- och postexpositionsprofylax. Folkhälsomyndigheten tillhandahåller vaccinet Jynneos avgiftsfritt till Sveriges regioner genom beställning. Myndigheten har också ett nationellt säkerhetslager av Imvanex.

Gällande vaccinationsrekommendationer finns på Folkhälsomyndighetens webbplats:

Vaccination mot mpox — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)

Ytterligare information finns i Folkhälsomyndighetens nationella plan för vaccination mot mpox:

Nationell plan för vaccination mot mpox – EU-donerade och upphandlade vaccindoser — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)

I Västernorrland ansvarar infektionskliniken i Sundsvall för all vaccination mot mpox.

Utbrottsinformation

Mpox (Centrala och södra Afrika 2024–) — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)

Utbrottsarkiv, tidigare utbrott mpox (folkhalsomyndigheten.se)

Informationsmaterial

På Folkhälsomyndighetens webbplats finns patientinformation om mpox på svenska och flera andra språk:

Informationsmaterial om mpox (apkoppor) på svenska och flera andra språk (folkhalsomyndigheten.se)

Information om mpox (apkoppor) för allmänheten (1177.se)


Tillbaka till toppen