Radikalt öppen dialektisk beteendeterapi (RO-DBT)
RO-DBT är en behandlingsform som används för att hjälpa individer med olika psykiska problem som är kopplade till rigiditet, känslomässig isolering och ett överdrivet behov av självkontroll.
I dagens samhälle ses ofta "kontroll" som en positiv egenskap, men när det blir för mycket kan det leda till problem. En överkontrollerad personlighetsstil kännetecknas ofta av ett överdrivet kontrollbehov, svårigheter att uttrycka genuina känslor, samt svårigheter att visa flexibelt och anpassningsbart beteende. Jämförelser med andra kan utlösa negativa känslor, samtidigt som självkritik, perfektionism och ensamhet ofta blir problematiskt.
För vilka problem är RO-DBT hjälpsamt?
RO-DBT har visat sig vara effektivt för personer med ätstörningar, men också för andra tillstånd som exempelvis depression. Behandlingen lägger fokus på att öka öppenhet, flexibilitet och social gemenskap. Brist på dessa faktorer är ofta direkt eller indirekt kopplad till ätstörningsproblematik.
Fokusområden i behandlingen
- Öppenhet och flexibilitet: Behandlingen syftar till att öka din förmåga att vara öppen och flexibel i olika situationer.
- Social gemenskap: Vi arbetar med att stärka dina sociala relationer och öka förmågan att kommunicera behov och önskemål i relationer.
- Känslohantering: Vi arbetar med att öka förmågan att uttrycka och hantera känslor.
Teoretisk bakgrund
RO-DBT integrerar flera terapeutiska och teoretiska riktningar, inklusive inlärningsteori, kognitiv terapi och dialektisk filosofi.
Metoden har hittills huvudsakligen använts för patienter med kronisk depression, anorexia nervosa, autismspektrumproblematik, samt personlighetssyndrom inom kluster C, såsom ängslig, osjälvständig och tvångsmässig personlighetsstörning.
RO-DBT på Ätstörningar avdelning 16A i Sundsvall - högspecialiserad vård
På avdelning genomförs RO-DBT vanligtvis en gång i veckan i grupp tillsammans med andra patienter. Varje session kombinerar korta föreläsningsinslag om ett specifikt tema med övningar och reflektioner. Vi uppmuntrar till aktivt deltagande, men deltagare väljer själv hur mycket de vill dela med sig av.