Vad finns det för tandvårdsstöd?

Statens tandvårdsstöd har som främsta syfte att uppmuntra till regelbunden och förebyggande tandvård så att tandläkarinsatserna kan hållas nere så långt det går.

Tandvårdsstödet innebär att du inte själv behöver betala hela kostnaden för din tandvård. Du betalar en patientavgift och Försäkringskassan ersätter den återstående delen. Denna ersättning betalar Försäkringskassan direkt till din tandläkare.

Barn och unga vuxna 0-23 år fram till 2024-12-31

Tandvård för barn och unga vuxna är avgiftsfri till och med det år de fyller 23 år. Tappar du bort en avtagbar tandställning får du betala den tandtekniska kostnaden vid framställning av en ny. 

Tandvårdsstödet innehåller två delar:

  • Allmänt tandvårdsbidrag (ATB)
  • Tandvårdsersättning

Allmänt tandvårdsbidrag (ATB)

Alla från 24 år (Från och med 2025 gäller från 20 år) och uppåt får ett bidrag i form av ett tillgodohavande hos Försäkringskassan. Bidraget kan användas som delbetalning vid besök hos tandläkare eller tandhygienist. 

  • Är du 24-29 år blir bidraget 600 kr/år. Sänks 1/1 2025 till 300 kr.
  • Är du 30-64 år blir bidraget 300 kr/år.
  • Är du 65+ blir bidraget 600 kr/år.

    Regeringen har beslutat att från och med 1 januari 2025 sänks gränsen för avgiftsfri tandvård från 23 år till 19 år. Det innebär att:

    • 20 till 23-åringar får 1 juli ett tandvårdsbidrag på 600 kr per år.
    • 24 till 29-åringars tandvårdsbidrag sänks från dagens 600 kr till 300 kr.

Tillgodohavandet fylls på med dessa belopp den 1 juli varje år. Det sammanlagda beloppet kan dock aldrig bli större än motsvarande två års bidrag.

Särskilt tandvårdsbidrag (STB)

Riktar sig till dig som har en sjukdom eller funktionsnedsättning som medför risk för försämrad tandhälsa.

Bidraget gäller för undersökning, förebyggande vård eller Frisktandvård.

Läkarintyg krävs som visar att man tillhör någon av de grupper som har rätt till ersättning. Intyget visas för tandläkaren eller tandhygienisten.

Tandvårdsersättning – skydd mot höga kostnader

För kostnader upp till 3 000 kronor betalar patienten fullt pris. För den del av kostnaden som ligger mellan 3 000 kronor och 15 000 kronor betalar patienten själv 50 procent. För den del av kostnaden som överstiger 15 000 kronor betalar patienten själv 15 procent.

Referenspriser

Ersättningen baseras på referenspriser, som anger den prisnivå som Försäkringskassan grundar sin ersättning på för olika behandlingar. Du och din tandläkare kan naturligtvis välja en dyrare behandling men då får du betala mellanskillnaden själv. Kosmetisk tandvård omfattas inte av tandvårdsstödet.

Prisportal

Fri prissättning för tandvårdstjänster kommer att gälla också i fortsättningen. För att förbättra möjligheterna för patienterna att göra egna prisjämförelser kommer en prisportal att finnas på Försäkringskassans hemsida.

På Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket finns webbtjänsten Tandpriskollen. Det innebär att det blir enklare för dig som patient att jämföra priser mellan olika tandvårdsmottagningar.

Frisktandvård

Frisktandvård innebär att du kan sluta ett avtal om en fast årlig avgift för din tandvård. Det allmänna tandvårdsbidraget kan användas som delbetalning för frisktandvårdsavtal. Frisktandvårdsavtalen började fasas ut 2023 i Region Västernorrland.


Tillbaka till toppen