Frågor och svar om frisktandvårdsavtalen

Nedan har vi sammanställt vanliga frågor och svar som gäller frisktandvårdsavtalen, som började fasas ut den 22 maj 2023 efter beslut i hälso- och sjukvårdsnämnden. Har du frågor om ditt frisktandvårdsavtal kan det finnas svar på den här sidan.

Vad händer med mig efter det att mitt frisktandvårdsavtal löpt ut - blir jag kvar som patient hos Folktandvården eller måste jag själv säga till? 

Svar: När ditt frisktandvårdsavtal löper ut, kommer det inte att förnyas. Du hamnar då automatiskt i samma kö som övriga vuxna patienter på din folktandvårdklinik. Du behöver alltså inte själv meddela Folktandvården att du vill vara kvar hos oss som patient. 

Tjänar Folktandvården pengar på att fasa ut frisktandvårdsavtalen?

Svar: Folktandvården tjänar inte några pengar på att fasa ut avtalen. Över tid har frisktandvårdsavtalen gett ett nollresultat för Folktandvården. Detta eftersom den premie som varje patient betalar bestäms utifrån just den personens risk för till exempel karies.

Vad innebär egentligen ett frisktandvårdsavtal? Är det en försäkring?

Svar: Nej, frisktandvårdsavtalet är ingen försäkring utan ett avtal mellan patienten och Folktandvården Västernorrland.

Frisktandvårdsavtalet löper på tre år och är individuellt utformat. Det innebär att tandvårdskostnaderna fördelas på dessa tre år. Kostnaderna och kallelser är inte samma för alla patienter eftersom de baseras på varje patients munhälsa.

Det som blir skillnaden, om Folktandvårdens förslag går igenom, är att ditt avtal inte förnyas när dina tre år har gått. Har du nyss tecknat ett avtal kommer det att fortsätta gälla tiden ut.

Folktandvården Västernorrland har haft frisktandvårdsavtal sedan 2007.

Jag har ett frisktandvårdsavtal, hur påverkar detta mig? 

Svar: Det som händer vid ett eventuellt beslut om avveckling av Frisktandvården är att vi inte kommer att teckna några nya avtal och ej heller förlänga pågående avtal. Så länge du har ditt avtal så kommer du att bli kallad för undersökning och avtalad vård.

Har du fler frågor kring ditt avtal loggar du in på 1177.se och väljer din Folktandvårdsklinik. Klicka på ”Har du frågor om ditt frisktandvårdsavtal?”. Svar får du av oss inom tre dagar.

Hur avslutar jag mitt frisktandvårdsavtal?

Svar: Om du vill avsluta ditt avtal loggar du in på 1177.se och väljer din Folktandvårdsklinik. Klicka på ”Har du frågor om ditt frisktandvårdsavtal?” och besvara frågorna där. Om du klickar i ”Jag vill avsluta mitt frisktandvårdsavtal” kommer det att avslutas av oss. Det är viktigt att du väljer om du betalar med autogiro eller i förskott via faktura. Om du inte vet hur din betalning sker, kan du ställa en fråga i fritextfältet. Glöm heller inte att besvara frågan om du vill stå kvar på Folktandvårdens kallelselista eller inte.

Vart vänder jag mig om jag har frågor kring mitt frisktandvårdsavtal?

Svar: Du loggar in på 1177.se och väljer din Folktandvårdsklinik. Klicka på ”Har du frågor om ditt frisktandvårdsavtal?” och besvara frågorna där. Det finns både förvalda frågor, och en ruta där du kan formulera din fråga själv. Svar får du av oss inom tre dagar.

Jag behöver specialisttandvård och mitt avtal går snart ut - får jag ingen hjälp då?

Svar: Om din remiss till specialisttandvården skrevs när ditt frisktandvårdsavtal var aktivt, gäller den även efter det att avtalet gått ut. Huvudsaken är att remissen görs medan avtalet är aktivt (frisktandvårdsavtalen omfattar tre år).

Kan jag få tillbaka pengar om jag ännu inte fått vård och betalat under flera års tid?

Svar: Folktandvården avser att ta in alla avtalspatienter på undersökning och behandling innan avtalen går ut. Patienten får vård inom avtalstiden och därför är det inte aktuellt att återbetala någon premie. Det nya, som vi nu har gått till politiken med, är att när avtalet går ut kommer det inte att förlängas med en ny period.

Kan jag få tillbaka mitt allmänna tandvårdsbidrag (ATB) om jag väljer att avsluta mitt frisktandvårdsavtal?

 Svar: Nej, har du ett frisktandvårdsavtal med Folktandvården har du godkänt att det allmänna tandvårdsbidraget (ATB) ingår som en del i din avgift så länge ditt avtal gäller. Om du väljer att avbryta ditt avtal har du ett nytt ATB hos Försäkringskassan nästkommande 1 juli.

På Försäkringskassans hemsida kan du läsa mer om det allmänna tandvårdsstödet, ATB: Tandvårdsstöd - Försäkringskassan (forsakringskassan.se)

Är det inte lagstadgat med frisktandvårdsavtal?

Svar: Frisktandvårdsavtalen är ett frivilligt avtal som Folktandvården i Västernorrland har erbjudit. Tandvårdsstöd däremot är lagstadgat, här kan du läsa mer om det: Vårdgivarwebb Västernorrland - Tandvårdsstöd (rvn.se)

Varför är det så stor brist på tandvårdspersonal just i Västernorrland?

Svar: Bristen är stor på tandvårdspersonal i hela landet, men framför allt i Norrland. Folktandvården Västernorrland är inte först med att avveckla frisktandvårdsavtalen, både Norrbotten och Västerbotten har gjort samma sak före oss, på grund av resursbrist.

 

 


Tillbaka till toppen