Clara Settlin, tandläkare på Folktandvården Centrum, Sundsvall och Wilhelm Torshage, tandläkare på Folktandvården Domsjö, utanför Örnsköldsvik. Båda deltar i TAK – Tandakademin Västernorrland.
Clara Settlin, tandläkare på FTV Centrum, och Wilhelm Torshage, tandläkare på FTV Domsjö. Båda deltar i TAK – Tandakademin Västernorrland.

Tandläkare på Folktandvårdens handledningsprogram berättar: "Får väldigt mycket stöd"

2025-01-31 13:14

Under ett års tid får nya tandläkare individuell handledning en dag i veckan på Folktandvårdens klinik Centrum i Sundsvall. Mer än halvvägs in i det ettåriga handledningsprogrammet berättar tandläkarna Clara och Wilhelm om vad de tycker så här långt.

I september förra året började fem nya tandläkare på TAK – Tandakademin Västernorrland, som är Folktandvårdens handledningsprogram för nyutexaminerade tandläkare.

Skräddarsydd handledning

Varje tisdag träffas TAK-adepterna för att få skräddarsydd handledning av tre superhandledare. Patienterna är handplockade för att passa varje tandläkares förutsättningar och behov.

– Man vågar ta de lite svårare fallen som man kanske inte riktigt vill stå med själv på hemmakliniken, och som man kanske hade remitterat bort. När vi har erfarna handledare i närheten vågar man prova det man inte behärskar fullt ut, säger Wilhelm Torshage, som är tandläkare på Folktandvårdens klinik i Domsjö.

Möte med specialisttandvården

Adepterna möter också Folktandvårdens specialister genom föreläsningar på TAK. Den här veckan handlade det om akut protetik.

– Jag tycker det är väldigt bra att det är föreläsningar varvat med patientbehandlingar, så att man dels får lära sig nya saker, dels får lite uppfräschning av sin kunskap från skolan, säger Clara Settlin, som jobbar på Folktandvården Centrum i Sundsvall.

– Det är intressant, man har inte hunnit se så mycket än, det är bra att vara förberedd på vad som kan komma på jourfall framöver, fyller Wilhelm i.

Höga förväntningar

Både Wilhelm och Clara började på TAK i september och frågan är hur de upplevt handledningsprogrammet hittills.

– Jag tycker att det har varit enligt mina förväntningar, och jag hade väldigt höga förväntningar. Det känns bra, säger Clara och fortsätter:

– Det har varit mycket undersökningar och förbehandlingar, nu börjar man kunna få göra de lite roligare protetiska behandlingarna. Framför allt är det kul att vi har vuxna patienter, vi har en del barnpatienter i vanliga fall.  

Rekryteringsverktyg

Konkurrensen om nyutexaminerade tandläkare är hård, därför har en del regioner satsat på handledning för att rekrytera. Behovet av professionell handledning är stort bland nya tandläkare, något som TAK är tänkt att fylla. 

– Du får väldigt mycket stöd. Jag tror att det är jättebra att få en liten skjuts så att man vågar göra saker direkt, säger Clara.

– Risken är annars att du kanske inte vågar göra protetiska behandlingarna direkt när du gått ut skolan – då blir det egentligen att aldrig börjar. TAK blir som en förlängning av utbildningen kan man säga, en djupare förståelse av tandbehandling, avslutar Wilhelm.

 

Läs mer om TAK här: Folktandvården Region Västernorrland - TAK – Tandakademin Västernorrland


Tillbaka till toppen