”Kometen” Sofie är specialist i ortodonti: ”Gått väldigt snabbt”
2024-11-19 12:00
Den 1 november tog Sofie Karlsson sin specialistexamen i ortodonti, på dagen tre år efter att hon startade sin specialistutbildning.
– Det känns jättebra, det är otroligt skönt att vara på den här sidan examen, säger hon och tillägger att det är mer ansvar nu då hon ska stå på egna ben.
– Det är en helt annan vardag och det är inte för alla att nischa sig och bli väldigt nördig på ett område.
Spikrak karriär
Redan som 14-åring bestämde Sofie sig för att bli tandläkare, och sedan dess har karriären gått spikrakt uppåt. Efter fem års studier på tandläkarprogrammet i Umeå, flyttade Sofie tillbaka till Sundsvall och började på Folktandvårdens klinik i Kvissleby, där hon själv gått som barn.
– Jag kände mig väldigt hemma där och trivdes väldigt, väldigt bra.
Problemlösning
Det var också där i Kvissleby Sofie fick upp ögonen för tandreglering på riktigt, även om hon redan under studierna gillade det.
– Jag tyckte att det var det roligaste och bästa i min arbetsvardag.
Varför?
– Det är problemlösning; jag utreder bettstatus, tar ställning till utveckling på sikt och vad jag kan påverka. Det finns en bra samverkan med allmäntandvården och övriga specialiteter, säger Sofie.
Kometen
När en ST-tjänst till sist kom ut, sökte hon och fick den. I tre år har hon varje vecka pendlat mellan Sundsvall och Östersund, där hennes huvudhandledare jobbar. Kanske inte så konstigt att kollegorna kallar Sofie för ”kometen”.
– Jätteroligt, säger Sofie, skrattar och fortsätter:
– Vissa dagar känner jag mig som en komet, det har gått väldigt snabbt.
Rotavkortningar och brackets
Sofies vetenskapliga arbete handlade om att utvärdera hur olika slags brackets (metallplattorna på tänderna vid tandställning) påverkar tandrötterna, så kallad rotavkortning. Slutsatsen blev att det inte är någon skillnad mellan billigare och dyrare brackets.
– Vi behöver inte lägga tio gånger kostnaden på dyrare brackets och vi behöver inte vara så oroliga för rotavkortningen som patienter kan drabbas av.
Hur kan Region Västernorrland och Folktandvården använda det i vardagen?
– Man måste utvärdera nya material, särskilt när de blir hårt marknadsförda och är dyrare. Det finns många anledningar till att vi behöver utreda vad vi ska lägga våra gemensamma resurser på eller inte. I det här projektet kunde vi se att de inte var bättre.
Hur tänker du dig framtiden?
– Jag är öppen för allt. Det känns så spännande och privilegierat att ha så många möjligheter. Utöver kliniskt arbete kan man jobba med utbildning, forskning eller allt i en kombination.
Är ST-utbildning något att locka med för att ”bota” tandläkarbristen?
– Det är absolut en fördel att jobba i den här regionen – även du som yngre medarbetare kan få chansen till en sådan här utveckling, avslutar Sofie.