Tredelad bild som visar en tandsköterska som häller upp fluoridlösning i ett platglas, plastglas med blå fluoridsköljning i, och tre pojkar som sköljer munnen med fluoridlösning.
Angelica Bäckman, tandsköterska på Folktandvården Timrå, delar ut fluoridsköljningar på Böle skola i Timrå.

Fluortanten är tillbaka – Folktandvården erbjuder fluoridsköljning i skolorna

2024-10-15 14:56

Böle skola i Timrå kommun är först i länet att nappa på Folktandvårdens erbjudande om fluoridsköljning i skolan. Måndagen den 14 oktober startade sköljningarna.

Små plastglas fylls med genomskinlig och ljusblå vätska som smakar mint. Tandsköterska Angelica Bäckman står alldeles utanför matsalen på Böle skola i Timrå kommun och delar ut fluoridsköljning till en grupp elever. 

– Då kan ni börja, jag tar tid, säger Angelica som startat timern på mobilen.

Eleverna Malte Tallqvist, Birger Bäckman och Noah Linnér sköljer med fluoridlösning.
Eleverna Malte Tallqvist, Birger Bäckman och Noah Linnér sköljer med fluoridlösning.

Intensivsköljning

I en minut ska elever från förskoleklass upp till sexan, skölja munnen tre dagar i rad efter lunchen. I slutet av terminen kommer Angelica tillbaka tre dagar till. Det kallas intensivsköljning.

– Det här gör vi för att nå ut till alla barn, för att de ska få friskare tänder, bättre tandhälsa och bevara friska tänder friska, säger Angelica.

Kvinnlig rektor står utanför en skola utomhus en höstdag.
Lena Claesson, rektor på Böle skola i Timrå.

Långsiktig satsning

Tre dagar i oktober sköljer eleverna tänderna med fluoridlösning efter lunchen. Vid terminens slut kommer Angelica tillbaka och delar ut fluoridsköljning tre dagar igen.

– Det är ett jättebra initiativ, för barnens tänder är viktiga. Det är inte alla som har rutinerna hemma och vi kan bidra från vårt håll, för det är en långsiktig satsning, säger, Lena Claesson, rektor Böle skola.

Fluorsköljning har återinförts

Fluortanten avskaffades i början på 90-talet eftersom det gav effekt – barnens tandhälsa förbättrades. Enligt Socialstyrelsens rapport från 2022 har tandhälsan försämrats och fluoridsköljningarna återupptagits.

I takt med en försämrad tandhälsa har fluortanten återuppstått på flera håll i landet och nu även i Västernorrland.

– Det här är på prov på två skolor i kommunen, sedan får vi se hur det faller ut. Det är mycket spännande, säger rektor Lena Claesson.

Blandade reaktioner

Barnen som kommer ut från matsalen är nyfikna på vad det är i plastglasen som Angelica delar ut.

– Det var sisådär, det brändes i munnen, säger Noah Linnér, 6A Böle skola.

Klasskompisen sköljde samtidigt men tyckte inte det var så starkt.

– Det kändes som att man hade typ vatten i munnen. Det var helt okej, säger Malte Tallqvist.

Hur tycker du att det har gått första dagen?

– Överlag är jag väldigt nöjd, sammanfattar Angelica Bäckman dagen.

 

FAKTA: Fluoridsköljning i skolan

  • Fluortanten uppstod på 60-talet, anledningen var barnens dåliga mun- och tandhälsa. Det gav effekt, barnens tänder blev friskare och så småningom slutade fluortanten komma.

  • 2022 rapporterade Socialstyrelsen att munhälsan hos Sveriges förskolebarn blivit sämre. På flera håll har fluoridsköljning därför återinförts i riskområden, där barn generellt sett har sämre munhälsa.

  • Fluoridsköljningar är en del av det förebyggande arbete som Friskhuset gör. Friskhuset erbjuder skolor att börja med fluoridsköljning, det är frivilligt och vårdnadshavare måste ge sitt samtycke.

Tillbaka till toppen