Två kvinnor står i ett klassrum med små muggar med fluoridlösning.
Fluor(id)tanterna Inga-Lill Norberg och Linn Fryksten, från Friskhuset delar ut veckans sista fluoridsköljning till Eleverna på Murbergsskolan, som dessutom gästades av SVT Västernorrland.

Elever i Härnösand börjar med fluoridsköljning i skolan

2024-11-18 11:54

Under vecka 46 har elever i Härnösand fått börja med fluoridsköljning i skolan. Folktandvården erbjuder skolor att börja med fluoridsköljning eftersom barnens tandhälsa har blivit sämre.

”Vad roligt att få vara här idag”, säger Linn Fryksten, projektledare för Friskhuset och Fluortant för dagen.

Det är tredje dagen för veckan som hon delar ut de små kopparna med fluoridlösning till eleverna i årskurs 5 på Murbergsskolan. Dagen till ära är också SVT Nyheter Västernorrland på besök för ett reportage.

Fyra tjejer i årskurs 5 på Murbergsskolan i Härnösand står tillsammans utomhus.
Amanda Mattsson, Ebba Johansson, Soda Gruffman Jernberg och Novalie Lundin Fryksten, alla i åk 5 på Murbergsskolan i Härnösand.

Under en minut är det knäpptyst i klassrummet och hela besöket tar mellan 5 och 10 minuter totalt.

Folktandvårdens erbjudande

Hittills har förskoleklass på Bondsjöhöjdens skola och årskurs 5 på Murbergsskolan i Härnösand tackat ja till Folktandvårdens erbjudande om fluoridsköljning i skolan och är först ut i kommunen. Tidigare har Böleskolan i Timrå haft besök av fluor(id)tanten.

– Det har varit väldigt uppskattat, även om vi gärna ser att fler skolor hakar på, säger Linn Fryksten, projektledare Friskhuset.

Försämrad tandhälsa

2022 rapporterade Socialstyrelsen att förskolebarns tandhälsa blivit sämre. Anledningarna är flera, bland annat är sötsaker och energidrycker mer lättillgängliga, våra kostvanor har ändrats och munhälsan prioriteras inte lika mycket som tidigare.

I Folktandvårdens uppdrag ingår att arbeta förebyggande med bland annat fluoridsköljning i socioekonomiskt utsatta områden och det är här fluortanten gör comeback.

– Vi måste alla bidra för att bevara barnens friska tänder, säger Linn Fryksten, projektledare Friskhuset.

Vill få med fler skolor

Tanken med fluoridsköljningarna i skolan är också att barnen ska fortsätta hemma. Det har eleverna koll på, när frågan ställs om varför fluortanten kommit till skolan.

– För att få bättre tandhälsa och komma ihåg att ”fluxa” hemma, svarar Amanda Mattsson, elev i åk 5 på Murbergsskolan.

Planen nu är att fler skolor ska haka på och bjuda in fluortanten för att hjälpa barn och föräldrar till en bättre munhälsa.

– Jag hoppas att fler skolor tar efter dessa goda exempel. Vi når ut till otroligt många med en liten insats, säger Linn Fryksten, projektledare Friskhuset.

► Missa inte: SVT Nyheters morgonprogram där Linn Fryksten var med, inslaget börjar kl 09.10 (3 timmar och 10 min in i programmet).

 

FAKTA: Fluoridsköljning i skolan

  • Fluortanten uppstod på 60-talet, anledningen var barnens dåliga mun- och tandhälsa. Det gav effekt, barnens tänder blev friskare och så småningom slutade fluortanten komma.

  • 2022 rapporterade Socialstyrelsen att munhälsan hos Sveriges förskolebarn blivit sämre. På flera håll har fluoridsköljning därför återinförts i riskområden, där barn generellt sett har sämre munhälsa.

  • Fluoridsköljningar är en del av det förebyggande arbete som Friskhuset gör. Friskhuset erbjuder skolor att börja med fluoridsköljning, det är frivilligt och vårdnadshavare måste ge sitt samtycke.

  • Anledningen till att just förskoleklass och årskurs 5 valts ut, beror på att de första permanenta tänderna i fronten kommer i sexårsåldern, sedan får de också 6-årstanden längst bak i munnen. Runt 12-årsåldern kommer ytterligare permanenta tänder, ännu längre bak i munnen.

Tillbaka till toppen