Distriktstandläkare Madeleine Malmbom  superhandledare på TAK - Tandakademin Västernorrland.
Distriktstandläkare Madeleine Malmbom superhandledare på TAK - Tandakademin Västernorrland.

Madeleine Malmbom

Madeleine Malmbom är superhandledare på TAK – Tandakademin Västernorrland. Hon är distriktstandläkare på Folktandvården Centrum i Sundsvall. Här kan du läsa mer om henne.

Madeleine är superhandledare på Tandakademin Västernorrland: ”Fantastiska dagar”

Trots att det bara gått några månader sedan TAK – Tandakademin Västernorrland startade, är den redan en succé. Det verkar både de nya tandläkarna och handledarna överens om.

– Det vi gör, som kanske är unikt, är att screena och plocka patienter efter vad tandläkarna faktiskt behöver och vill göra. De får öva i en trygg miljö, säger superhandledaren Madeleine Malmbom och fortsätter: 

 – Behöver du jobba med avtagbar protetik, då hittar vi sådana patienter till dig som vi jobbar tillsammans med. Men behöver du jobba med generell, omfattande diagnostik, hittar vi större patientfall som passar. Därför är det väldigt olika vad tandläkarna på Tandakademin Västernorrland får göra, säger Madeleine. 

Vilka är de största fördelarna med Tandakademin Västernorrland?

– Jag tror det är utbytet av erfarenheter. Dels med dem som är en del av den här satsningen, dels med oss handledare. Vi sitter på en guldgruva av erfarenheter och kompetenser, det är bara att fråga på! Man får chansen att reflektera och lära. Det tycker jag är det bästa, säger Madeleine.

Madeleine brinner för att hjälpa – nu är hon handledare på Tandakademin Västernorrland

Trots att Madeleine Malmbom bara är 33 år har hon redan hunnit handleda många nya tandläkare och kollegor. Ett av hennes specialområden är teamtandvård och det är något hon kommer att ta upp som handledare på Tandakademin Västernorrland till våren.

– Jag ser jättemycket fram emot Tandakademin Västernorrland, det ska bli så roligt, säger Madeleine Malmbom, distriktsläkare på Folktandvården i Sundsvall.

Hon har just börjat jobba igen efter att ha varit föräldraledig med dottern Stella, åtta månader. När hon kom tillbaka till sin arbetsplats på Folktandvårdens klinik Centrum i Sundsvall, dröjde det inte länge innan hon sökte och blev antagen som handledare på Tandakademin Västernorrland. Där ska Madeleine handleda nya tandläkare en dag i veckan med start i mars nästa år.

– Det jag har att bidra med är större förståelse. Jag var nyss i samma sits och jag vet vikten av bra handledning, säger hon.

Madeleine Malmbom, tandläkare och handledare på TAK.

Hon har arbetat i sex år efter sin examen och under den tiden har Madeleine hunnit handleda en hel del nya tandläkare. Hennes kompetens kommer väl till pass på Tandakademin Västernorrland, där det är tänkt att tandläkarna ska få hjälp med de svårare fallen.

– Jag vet hur viktigt det är att få fallen där man verkligen måste tänka till. Hur roligt det är och hur snabbt man utvecklas om de fallen kommer tidigt. På många andra ställen får man kanske bara enkla och basala fall i många år. Då tar det tid innan man kommer upp i tillräcklig praktisk erfarenhet och att kunna känna sig tryggare.

Det är framför allt de större komplexa behandlingsfallen som en del nyutexaminerade tandläkare kan känna osäkerhet kring.

– Man måste tänka komplexitet då det kanske inte enskilt handlar om karies eller parod, de stora folksjukdomarna. Man kanske inte tidigare har träffat patienterna som har båda och som dessutom behöver protetiska ersättningar samt har problem med muntorrhet. Det är jättesvårt att som ny veta - Vart ska jag börja? Hur ska jag planera den här behandlingen? Hur ska jag tackla det här? Det är jättesvårt, säger Madeleine Malmbom.

Det är precis här som Tandakademin Västernorrland kommer in. Tre särskilt utvalda handledare, en av dem är Madeleine, kommer under ett års tid att hjälpa de nya tandläkarna.

– Tanken är att man en dag i veckan kommer att vara placerad på kliniken i Härnösand och vara en del av det vi kallar för Tandakademin Västernorrland. Exakt hur dagarna ser ut kommer att vara olika. Vissa dagar pratar vi om patienter och olika patientfall, men sedan tänker jag att fokus ska ligga på att praktiskt prova att få öva på svårare kliniska moment. Du ska känna att du har oss handledare där som till 100 procent bara fokuserar på att du ska få öva och känna dig trygg. Att testa en sak för första gången som du kanske läst om i skolan men aldrig har fått möjlighet att göra. Då ska du få göra det i trygg miljö med bra stöd.

Själv fick Madeleine en bra start som ny tandläkare. Det bidrog till att hon själv blev handledare. Det märks att hon brinner för uppgiften.

– Det är så roligt och det är det är därför jag tänker att jag passar för det här. Jag tycker om att dela med mig av det jag lärde mig och det jag hade velat haft när jag var ung, avslutar Madeleine Malmbom.

Om Madeleine

Namn: Madeleine Malmbom.

Ålder: 33 år.

Arbete: Distriktstandläkare på Folktandvården Centrum i Sundsvall. Har arbetat i sex år och tog examen i januari 2015 från Tandläkarhögskolan i Umeå.

Familj: Sambo och dottern Stella 8 månader.

Bakgrund: Kommer från Sundsvall.

Kompetens: Madeleine håller i internutbildningar inom teamtandvård, som är ett av hennes specialområden. Hon arbetar även med implantatprotetik och dentoalveolär kirurgi.

Intressen: Tycker om att gå på gym, umgås med vänner och spela sällskapsspel, samt träffa familjen-

Hon har spelat basket på elitnivå i både Sundsvalls Saints och i Umeå.


Tillbaka till toppen