Mitt i naturen – Suchart Wannaset – stipendiat på ÖKKV 2021
2021-08-20 14:00
Han kom till Örnsköldsvik med ett myggnät i bagaget. Han reste därifrån med tjugo glaserade skulpturer av renlav utförda i porslinslera. De är intill förväxling lika de lavar han hittat på hällmarker och bergknallar runt Örnsköldsvik. Suchart Wannaset var stipendiat och gästande konstnär på Örnsköldsviks kollektiva konstnärsverkstad under juli månad. Hans plan var att utsätta sig för naturen kring Örnsköldsvik. Hans uttrycksmedel och redskap är många. Video, foto, ljud och – inte minst – den egna kroppen.
– Den är allt jag har. Och jag har den alltid med mig, förklarar han. Med en masterexamen i transmedial konst från Wiens Universität für Angewandte Kunst, verkar han kunna ge sig i kast med vilka material och medier som helst. Att samtidigt lyckas med rörlig bild och keramik, imponerar i varje fall på mig.
Jag träffar Wannaset när han nyss kommit till Örnsköldsvik. Han har tagit med sig en typisk thailändsk textil; ett moskitnät. Ett sådant som varje rådig Thailandsresenär bör ha med sig på resan. Han har redan upptäckt hur aggressiva de svenska myggorna är. På berget ovanför Örnsköldsviks resecentrum och ÖKKV dokumenterar han sin första performance "Holding position to get bitten". Han intar sittande och liggande kroppsställningar i skydd under moskitnätet men låter delar av kroppen sticka ut. Han tillåter myggen att sticka. Den första kroppsliga konfrontationen med norrländsk natur avlöpte väl. Han undslapp skadliga bett och skapade fotografiska bilder av sin närkontakt.
Suchart Wannaset, "Holding position to get bitten".
Performance, fotografi 2021. Foto: Suchart Wannaset.
Det är uppe på berget han upptäcker den långsamväxande renlav, som fläckvis täcker marken där han intagit sin position. Renens viktigaste föda omfattas av naturskydd. Det vet han. Man bör inte ta med sig större mängder från naturen. I en video ser vi honom vila på renlav. Han omfamnar den. Som inbjuden till konstprojektet "Blånagla" utanför Husum 7–8 augusti gör han en interaktiv installation där publiken uppmanas att bära tillbaka små kloner av lav, som han lossat från de omgivande hällarna. Denna varsamma handling, ska ge tillfälle till eftertanke, menar han. Det är i denna installation han presenterar sina egentillverkade kopior av renlav i porslinslera med trovärdig blågrå glasyr. För mig tar det faktiskt tid att upptäcka detta falsarium. De attraktiva små porslinsfigurerna är dock inget konsthantverk, säger han bestämt. Som objekt i en installation, performance eller i videoverk är de konst.
Suchart Wannaset, stipendiat i Örnsköldsviks kollektiva konstnärsverkstad under juli, gästspelade på Blånagla Artfest med installation, videoprojektion och objekt. Foto: Margareta Klingberg.
Under vistelsen i Örnsköldsvik gör Wannaset en video där hans figur syns vid landmärken han hittat fram till i staden och dess omgivningar. Han nämner den tyske 1800-talskonstnären Caspar David Friedrich som en inspiratör. Wannaset ses ta sats och springa i Friska Viljors hoppbacke – nerifrån och upp. I en väl komponerad scen ställer han sig just där Botniabanan korsar hoppbackens nedersta bromssträcka. En central plats i Örnsköldsvik, som dock få besöker. På en klippa vid Skeppsmalen intar han meditationsställning. Med bar överkropp sitter han vänd mot horisonten och de lastfartyg som passerar på havet. Med video och ljud fångar han vad den som vuxit upp i Örnsköldsvik en gång upptäckt – och ger oss det tillbaka med nya ögon. Verket kan ses som en vacker och humoristisk kommentar till den officiella självbild staden gör sitt bästa för att sprida.
I samma upptäckaranda gjorde han sitt diplomarbete vid konsthögskolan i Wien till en utforskning av sin egen bakgrund. En video inleds med att han tar tåget från Bangkok till platsen där han föddes 1991, i Nakhon Ratchasima i Thailands nordöstra del. Djungel är motiv i flera av hans tidigare verk och performances. Han har filmat djungeln och dess ljud och skapat ett slags artificiell och portabel natur, som kan göras tillgänglig i vilka sammanhang som helst.
Under stipendietiden i Örnsköldsvik har han på kort tid orienterat sig i en nordlig natur där han sökt sig till gränsen mellan det naturliga och det artificiella. Hans intresse för utkants- och gränsområden förde honom till platsen uppe på berget där staden övergår i natur. Under moskitnätet har han hållit naturen på distans men ändå befunnit sig mitt i den. Med de keramiska objekten ställs betraktaren inför återskapad natur, som dock inte kan ersätta vad som går förlorat.
När Suchart Wannaset lämnade Örnsköldsvik en måndagsmorgon med det tidigaste tåget 5.15 hade han fyra lådor porslinsskulpturer som handbagage. Han fick mycket mer gjort under tiden i Örnsköldsviks kollektiva konstnärsverkstad än han hade väntat sig. Vi som hann göra hans bekantskap tror honom. Han visade sina verk både under konstfesten "Blånagla" och under en vecka i Galleri Lokomotiv. Dessutom fick han med sig inspiration och intryck att vidareutveckla i hemstaden Wien. Där väntar ett startstipendium. Han kan se fram emot att under de kommande två åren arbeta i en rymlig och kostnadsfri ateljé, en österrikisk stödform till lovande nyexaminerade konstnärer.
Text: Margareta Klingberg
Foto: Margareta Klingberg, Suchart Wannaset
Volym 2021-08-20
Presentation av skribent: Margareta Klingberg (född 1942 i Sundsvall) är bildkonstnär verksam i Röån, Junsele och i Stockholm. Hon är utbildad vid Konstfack, Konstakademin i Warszawa och Kungliga Konsthögskolan. Fil. kand. i socialantropologi, estetik och miljöhistoria. Hon har arbetat i dagspress och medverkat i tidskrifterna Hemslöjden, Provins och Hjärnstorm. Pågående projekt: Sven Edins väg om asylsökande boende på denna adress i Junsele. Medverkar i Volym sedan 2003. Medlem i nätverket Fiber art Sweden.